Ta sałatka to kwintesencja wiosny. Pierwsze szparagi, rzodkiewki
i jajko gotowane na miękko.
Chciałam zrobić jajka na miękko z żołnierzykami ze
szparagów, czekałam na pierwsze wiosenne szparagi. Postanowiłam jednak podać je
inaczej, w sałacie o wzbogaconej o kilka dodatkowych wiosennych smaków.
Młode liście szpinaku i rukoli, łagodna acz wyrazista
rzodkiewka i ostra czerwona cebula. Wszystkie te smaki współgrają z jajkiem
ugotowanym na miękko i płynącym żółtkiem.
Czyli dwa w jednym: pyszna sałatka i żołnierzyki ze
szparagów maczane w płynnym żółtku.
Zdrowe, smaczne i wiosenne.
This salad is all about spring. First of the
season green asparagus, radish and soft boiled eggs.
I had been planning to make eggs
with asparagus soldiers for quite some time, waiting for the first of the
season asparagus. When it came to that I decided to make something quite
different, so I made the asparagus soldiers a part of the salad.
Young baby spinach and rocket
leaves, tender radishes and sharp but mellowed red onion. All those tastes
match the runny egg yolk.
So here we have two in one:
asparagus soldiers soft egg spring salad. Healthy, tasty and well suited for
spring.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
4 jajka ugotowane na miękko
1 pęczek zielonych szparagów
12 rzodkiewek
czerwona cebula
rukola 2 garście
młody szpinak 2 garście
listki z 4 gałązek tymianku
ocet jabłkowy
olej lniany
sól i pieprz
Jajka gotujemy na miękko, około 4 minuty.
Rozkładamy sałatę na talerze, na wierzchu układamy przekrojone na pół jajko. Oprószamy listkami tymianku i pieprzem. Skrapiamy olejem lnianym.
For 4 portions
Ingredients:
4 soft boiled eggs
1 bunch green asparagus
12 radishes
red onion
2 handfuls of arugula
2 handfuls of baby spinach
4 sprigs of thyme
salt and pepper
apple cider vinegar
flaxseed oil
Boil the eggs until soft, about 4 minutes.
Składniki:
4 jajka ugotowane na miękko
1 pęczek zielonych szparagów
12 rzodkiewek
czerwona cebula
rukola 2 garście
młody szpinak 2 garście
listki z 4 gałązek tymianku
ocet jabłkowy
olej lniany
sól i pieprz
Jajka gotujemy na miękko, około 4 minuty.
Szparagi
oczyszczamy, odłamujemy końcówki i gotujemy szparagi na parze ok 5 minut.
Ugotowane
na parze szparagi kroimy na 3 centymetrowe kawałki, główki zachowujemy w
całości.
Czerwoną
cebulę kroimy na cienkie plasterki, solimy i odstawiamy by puściła sok i stracila ostrość. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki.
Do
dużej miski wkładamy umyte liście szpinaku i rukoli. Dodajemy do niej szparagi, rzodkiewki i cebulę.
Całość
doprawiamy do smaku pieprzem i solą,
polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym. Mieszamy delikatnie.
Rozkładamy sałatę na talerze, na wierzchu układamy przekrojone na pół jajko. Oprószamy listkami tymianku i pieprzem. Skrapiamy olejem lnianym.
For 4 portions
Ingredients:
4 soft boiled eggs
1 bunch green asparagus
12 radishes
red onion
2 handfuls of arugula
2 handfuls of baby spinach
4 sprigs of thyme
salt and pepper
apple cider vinegar
flaxseed oil
Boil the eggs until soft, about 4 minutes.
Clean the asparagus, break off and
discard the wooden ends, steam asparagus for about 5 minutes.
Cut the asparagus into 1 inch
pieces, tips keep whole.
Cut the red onions into thin
slices, salt and put aside to mellow. Cut the radishes into thin slices.
In a large bowl mix together the washed and dried arugula and baby spinach
leaves. Add the asparagus, red onion and radishes.
Season the salad with salt and
pepper, pour the apple cider vinegar and flaxseed oil. Mix well.
Divide the salad among serving
plates. On top put the egg cut in half. Sprinkle with thyme leaves and pepper.
Pour some of the flaxseed oil on top.