SAŁATKA TABBULEH Z MŁODEGO JARMUŻU - YOUNG KALE TABBULEH




Kolejna sałatka w stylu tabbuleh, czyli sałatka z mnóstwem pietruszki, tym razem połączonej z pysznym, młodym jarmużem.

Wersja wiosenna. Połączona dodatkowo z rzodkiewką i kiełkami oraz czipsami z topinamburu. Do tego nasiona słonecznika i czarny kmin oraz mnóstwo cytryny.

Another tabbuleh salad, this time spring version. Loads of parsley and young kale. This time I added grated radish and sprouted radish leaves. Sunchoke chips, sunflower seeds and nigella seeds. Everything topped with tangy lemon dressing!

Kale seems to be one of the best superfoods there is. You can find the benefits kale brings in the article by Helen Nichols from Well-Being Secrets here.

Enjoy!

Lilia, xoxo

Porcja na 4 osoby

Składniki:

1 szklanka posiekanej zielonej pietruszki
2 szklanki posiekanych liści młodego jarmużu
½ szklanki listków rzodkiewki
1 cebula dymka, posiekana
½ szklanki nasion granatu
1 szklanka czipsów z topinamburu
½ szklanki młodych poszatkowanych rzodkiewek
¼ szklanki nasion słonecznika

sos cytrynowy:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka nasion siemienia lnianego
sól i pieprz
4 łyżki oleju lnianego

1 łyżka nasion czarnuszki

Wszystkie składniki sałatki umieszczamy razem w misce. Skrapiamy sosem i delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerze lub podajemy w misce posypane czarnuszką.

Serves 4 people

Ingredients:

1 cup chopped green parsley
2 cups chopped young kale
½ cup young radish leaves
1 spring onion, chopped
½ cup pomegranate seeds
1 cup sunchoke chips
½ cup grated young radishes
¼ cup sunflower seeds

lemon sauce:
2 tablespoons  lemon juice
1 tablespoon flaxseed
salt and pepper
4 tablespoons flaxseed oil

1 tablespoon nigella seeds

Put all the salad ingredients together in a bowl. Sprinkle with lemon sauce and mix gently. Arrange on a plate or serve in a bowl. Sprinkle with nigella seeds on top.