Bardzo mi się spodobało użycie w nim pokrzywy z truskawkami.
Bo do tej pory oprócz herbaty oraz pesto
nie robiłam z niej nic więcej.
Starałam się wykorzystać jak najwięcej naszych lokalnych
produktów w tym smoothie. Jedynie nasiona chia są odstępstwem.
Jedno co o pokrzywie powiem, to że warto ją
stosować, jakkolwiek można: w tym smoothie, jako herbatę, do jedzenia. Ma
bardzo dużo właściwosci zdrowotnych, działa odtruwająco, jest alkalizująca,
wspiera pracę trzustki, pomaga w leczeniu reumatyzmu.
Idźmy więc na pola i łąki, urwijmy trochę pokrzywy i
gotujmy.
I was inspired by What Should I Eat For Breakfast Today? blog to make this delicious and healthy smoothie.
The combination of
strawberries with nettle is divine. Again I was trying to make it with local
ingredients only. OK with a small addition of chia seeds. But let me tell you
about the nettle which has been one of my favorite herbs for a long time.
Nettle is a herb native to northern hemisphere and has a long history of use as a medicine, as a food source and as a source
of fibre.
Its best known properties are detoxification,
it is highly alkaline (after my regular glass of water with lemon I usually
have a cup of nettle tisane). It helps cure the arthritis, also supports
the work of pancreas thus helping in keeping glycemic levels under control.
The most popular preparation is tisane for drinking, but a nettle soup,
stuffing for ravioli or just making pesto (with flaxseed oil and sunflower
seeds) are popular as well.
Enjoy!
Porcja
na 2 osoby
Składniki:
2 szklanki truskawek
1 szklanka listków
młodej pokrzywy
2 łyżki siemienia
lnianego
1 szklanka soku z
rokitnika
1 łyżka miodu
2 łyżki nasion chia
Przekładamy truskawki,
pokrzywę, sok z rokitnika i miód do blendera i miksujemy na gładko. Dodajemy
siemię lniane i nasiona chia. Odstawiamy na godzinę do lodówki aby nasiona
zmiękły i napęczniały.
Przelewamy do szklanek i
podajemy schłodzone.
Serves 2 people
Ingredients:
2 cups strawberries
1 cup leaves of
young nettle
1 cup juice of sea
buckthorn
1 tablespoon honey
2 tablespoons chia
seeds
2 tablespoons of flaxseed
Put the
strawberries, nettle, sea buckthorn juice and honey into a blender and mix
until smooth. Add flaxseed and chia seeds. Let stand for an hour in the fridge for
the seeds to soften and get swollen.
Pour into glasses
and serve chilled.