Kiedy pomidorki koktajlowe nie są zbyt dojrzałe, albo mamy ich za dużo i boimy
się, że się zepsują, albo mamy części zachowane po wydrążeniu pomidorów, albo
po prostu mamy na to ochotę!, zróbmy z nich pomidorowy winegret.
Ten sos
jest po prostu boski! Z dużą ilością
oliwy, pachnący ziołami o cierpko słodkim smaku będzie pasować do wielu rzeczy.
Możemy
podać go jako sos do makaronu, jako winegret do sałaty z pomidorami, jako
dodatek do serów.
When you have the tomatoes that will soon be
too ripe, or if you are left with too many and are afraid they will go bad, or
we have some tomato pulp on hands, of if we just feel like it! Let’s make
tomato vinaigrette.
This divine sauce, with lots of olive oil,
fragrant with herbs, sweet and sour in taste will be a perfect addition to many
things.
Serve it with the pasta, green salad with tomatoes,
or as an addition to cheeses.
Enjoy!
1/2 szklanki winegretu
Składniki:
1 szklanka dojrzałych pomidorków
koktajlowych
ząbek czosnku w łupince
sól i pieprz
1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
kilka liści bazylii lub tymianku
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Wkładamy
wszystkie składniki do rondelka i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Usuwamy
ząbek czosnku, przekładamy sos do
blendera i miksujemy na gładką masę, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku
pieprzem i solą.
Przechowujemy
w lodówce przez tydzień.
1/2
cup of vinaigrette
Ingredients:
1
cup of ripe cherry tomatoes
clove
of garlic in skin, crushed
salt
and pepper
1
teaspoon agave syrup or honey
a
few leaves of basil or thyme
olive
oil
Put
all the ingredients into a saucepan and cook over low heat until mixture
thickens.
Remove
the garlic and then transfer the sauce to blender, blend until smooth, pass
through a sieve, then add the olive oil and season to taste with salt and
pepper.
It keeps refrigerated for one week.