Te odświeżające lody jogurtowe, cierpkie
i pachnące tymiankiem to może najlepsze lody na świecie. Zróbcie je koniecznie.
Mogą być świeżym deserem albo też mogą odświeżyć smak.
Zrobiłam je z mrożonej pulpy z moreli.
Od kilku lat co jakiś czas w mojej rodzinie bogato rodzi drzewo morelowe. Co
parę lat mam więc dostęp do dużej ilości owoców. Dżemy morelowe, moje ulubione,
zawierają za dużo cukru, wymyśliłam więc,
że ugotuję morele bez cukru, zmiksuję i zamrożę.
Kiedy mam na nie ochotę, wyjmuję pulpę z zamrażalnika, ugotuję je z cukrem brzozowym i w ten sposób jest zdrowo i smacznie.
Jeżeli nie macie pulpy, o tej porze roku
można wykorzystać morele suszone, namoczone, ugotowane i zmiksowane. Zamrażamy je
i następnie postępujemy jak w przepisie.
Dobry pomysł?
These
refreshing yoghurt ice cream, tangy and herbaceaus may be the best ice cream in
the world. Make it, by all means The apricot ice cream may be a fresh dessert
or a palate cleanser.
I
made these with frozen apricot pulp. For many years, every two years or so, an
apricot tree I have access to, bears an abundance of fruit. So having an abundance of
apricots I have to utilize them somehow.
I stopped making apricot jam as it
contains too much sugar for me. What I do instead, is cook the apricots sans
sugar, blitz them and then freeze them in portions.
When
I feel like apricots, I remove the pulp
from the freezer, cook it with my favorite birch sugar, and then have something
delicious and healthy.
If
you do not have the fresh apricots on hand, you can use the dried ones, just
soak them in water and then cook until soft
and blitz it to a pulp. Freeze this pulp and then proceed as in the
recipe.
Does
it sound as a good idea?
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Składniki:
2
szklanki mrożonego musu z moreli
1
szklanka jogurtu naturalnego
1
łyżka listków tymianku cytrynowego
2
łyżki miodu – najlepszy do tego będzie miód tymiankowy
Mrożony
mus z moreli rozdrabniamy nożem,
przekładamy do malaksera z
jogurtem naturalnym, tymiankiem i miodem. Miksujemy do połączenia się
składników.
Przekładamy
do pojemnika i przechowujemy w zamrażarce.
Przed
podaniem przekładamy do lodówki na pół godziny aby mrożony jogurt lekko
zmiękł.
Przekładamy
do kieliszków po dwie gałki i posypujemy listkami tymianku.
| ||