W ogrodzie
moich rodziców rośnie taka trochę zdziczała śliwa. Śliwki z niej są małe,
w sumie nic specjalnego, nie nadają się do jedzenia na surowo.
Ale dżemy z
nich wychodzą wyjątkowe. Lekko gorzkawe, aromatyczne, o kolorze, który naprawdę
można nazwać śliwkowym.
W tym roku
śliwki obrodziły, dostałam trochę, by móc zrobić kilka słoiczków. Zabrałam się
więc za robienie powideł śliwkowych, bez dodatku cukru.
Wyszły mi z
nich wspaniałe powidła z lekką nutą kardamonu, imbiru i cynamonu. Idealny
dodatek do grzanek z brioszki z prażonymi orzechami włoskimi.
Many years
ago my parents planted a plum tree in their garden. Over the years the tree
went somewhat wild, it yields small fruit, kind of acidic, not suitable to be
eaten raw.
In season
the tree is brimming with fruit. There are so many of plums that my parents
give them away to all friends and family.
And why
would the plums be so popular? While being cooked, the small and sour fruit
turns into the most delicious jam.
Not only
the color turns the shade we usually associate with the color plum, but the
taste is the most unusual.
Wonderful,
distinct taste of plums with slight bitterness is something we love most. This
time I cooked the plums without sugar, with cardamom seeds and cinnamon to add
another layer of taste.
It will not
last until winter. I used the jam for the brioche toasts for breakfast.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Składniki:
4 szklanki śliwek
10 ziarenek kardamonu
2 duże kawałki kory cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i
usuwamy pestki. Przekładamy śliwki do dużego płaskiego rondla i gotujemy na
małym ogniu często mieszając przez około jedną godzinę.
Dodajemy nasiona kardamonu (zawiązane w
kawałek gazy), imbir i korę cynamonu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez
około 30 minut.
Pozostawiamy śliwki na noc.
Następnego dnia przekładamy śliwki do
naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i
pieczemy przez około godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika usuwamy kardamon
i cynamon, po czym przekładamy dżem do
wyparzonych słoików. Zamykamy szczelnie.
Ingredients:
4 cups plums
10 seeds of cardamom
2 large pieces of cinnamon bark
1 teaspoon ginger
Clean the plums thoroughly, cut in half
and remove the pits. Put the plums into a large flat saucepan and cook over low
heat, stirring frequently, for about one hour.
Add the cardamom seeds (tied in a piece
of gauze), ginger and cinnamon bark. Mix and cook over low heat for another 30
minutes.
Remove from the heat and let the
plums stand for the night for the
flavors to develop.
The next day, put the plums
into a casserole dish and put them in the oven preheated to 320 degrees
F and bake for about an hour.