JABLKA NADZIEWANE CZERWONĄ KAPUSTĄ I ŻURAWINĄ - APPLES STUFFED WITH RED CABBAGE AND CRANBERRIES



Te jabłka będą doskonałym dodatkiem do świątecznego obiadu. Nadziewane czerwoną kapustą duszoną z żurawiną,  słodko-kwaśne, maślane i karmelowe, w pięknym kolorze.

Jeszcze jest czas, zróbcie je koniecznie. Smakują wspaniale na ciepło i na zimno, jako dodatek lub samodzielne danie.

These apples would make a perfect side dish to Christmas dinner. Apples stuffed with red cabbage and cranberries. Sweet and sour, buttery and caramelised at the same time.

Beautifully colored, these look extremely festive and are sure to strike the right mood at the holiday table.

Enjoy!

Lilia, xoxo

Proporcja na 8 osób

Składniki:

8 jabłek średniej wielkości (ok 7 cm średnicy)

jedna mała główka czerwonej kapusty
1 duże jabłko
½ szklanki cydru
sól i pieprz czarny
szczypta pieprzu kajeńskiego
½ szklanki suszonych żurawin
masło palone lub olej rzepakowy

galaretka z żurawiny

Kapustę szatkujemy cienko. Wkładamy kapustę do płaskiego rondla, dolewamy odrobinę wody. Zagotowujemy. Jabłko ścieramy na grubej tarce i dodajemy do kapusty.

Doprawiamy kapustę pieprzem, solą oraz pieprzem kajeńskim, dodajemy żurawinę i podlewamy cydrem. Dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, około 20 minut.

Odkrawamy czubki jabłek i łyżeczką do wykrawania kulek wydrążamy jabłka. Wkładamy do wydrążonych jabłek duszoną kapustę, na kapuście kładziemy po łyżce galaretki z żurawiny i po 1 łyżeczce masła, przykrywamy odkrojonym czubkiem jabłka i wkładamy do żaroodpornego naczynia.

Pieczemy jabłka w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podlewamy jabłka od czasu do czasu sokiem, który wypłynął podczas pieczenia.


For 8 portions

Ingredients:

8 apples,  average size (about 3 inches)

one small head red cabbage
1 large apple
½ cup cider or cider vinegar
salt and black pepper
a pinch of cayenne pepper
½ cup dried cranberries
burnt butter or canola oil

cranberry jelly or cranberry mostarda

Shred the cabbage thinly. Put the cabbage into a flat saucepan, pour a little water. Cook over low heat until it gets soft. Grate the apple  on a coarse grater and add it to the cabbage.

Season the cabbage with salt, black pepper and cayenne pepper, add cranberries and cider vinegar. Cook, covered, until the cabbage is tender, about 20 minutes.

Cut off the tops of  the apples and hollow them with a melon baller.  Stuff the hollowed apples  with the stewed cabbage, put a tablespoon of cranberry jelly and one teaspoon of beurre noiosette on the cabbage, cover the cut off apple tip and place the apples into an ovenproof dish.

Bake the apples at 350 degrees F for 40 minutes basting the apples occasionally  with the juice that leaks out from the apples during baking.