Te
jabłka będą doskonałym dodatkiem do świątecznego obiadu. Nadziewane czerwoną
kapustą duszoną z żurawiną, słodko-kwaśne,
maślane i karmelowe, w pięknym kolorze.
Jeszcze
jest czas, zróbcie je koniecznie. Smakują wspaniale na ciepło i na zimno, jako
dodatek lub samodzielne danie.
These apples would make a perfect
side dish to Christmas dinner. Apples stuffed with red cabbage and cranberries. Sweet
and sour, buttery and caramelised at the
same time.
Beautifully colored, these look extremely festive and are sure to strike the right mood at the holiday table.
Enjoy!
Proporcja na 8 osób
Składniki:
8 jabłek
średniej wielkości (ok 7 cm średnicy)
jedna mała
główka czerwonej kapusty
1 duże
jabłko
½ szklanki
cydru
sól i
pieprz czarny
szczypta
pieprzu kajeńskiego
½ szklanki
suszonych żurawin
masło
palone lub olej rzepakowy
galaretka z
żurawiny
Kapustę
szatkujemy cienko. Wkładamy kapustę do płaskiego rondla, dolewamy odrobinę
wody. Zagotowujemy. Jabłko ścieramy na grubej tarce i dodajemy do kapusty.
Doprawiamy kapustę
pieprzem, solą oraz pieprzem kajeńskim, dodajemy żurawinę i podlewamy cydrem. Dusimy
pod przykryciem aż kapusta będzie miękka, około 20 minut.
Odkrawamy
czubki jabłek i łyżeczką do wykrawania kulek wydrążamy jabłka. Wkładamy do
wydrążonych jabłek duszoną kapustę, na kapuście kładziemy po łyżce galaretki z
żurawiny i po 1 łyżeczce masła, przykrywamy odkrojonym czubkiem jabłka i
wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Pieczemy
jabłka w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podlewamy jabłka od czasu do
czasu sokiem, który wypłynął podczas pieczenia.
For 8 portions
Ingredients:
8 apples, average size (about 3 inches)
one small head red cabbage
1 large apple
½ cup cider or cider
vinegar
salt and black pepper
a pinch of cayenne pepper
½ cup dried cranberries
burnt butter or canola oil
cranberry jelly or cranberry mostarda
Shred the cabbage thinly.
Put the cabbage into a flat saucepan, pour a little water. Cook over low heat
until it gets soft. Grate the apple on a
coarse grater and add it to the cabbage.
Season the cabbage with
salt, black pepper and cayenne pepper, add cranberries and cider vinegar. Cook,
covered, until the cabbage is tender, about 20 minutes.
Cut off the tops of the apples and hollow them with a melon
baller. Stuff the hollowed apples with the stewed cabbage, put a tablespoon of
cranberry jelly and one teaspoon of beurre noiosette on the cabbage, cover the
cut off apple tip and place the apples into an ovenproof dish.
Bake the apples at 350
degrees F for 40 minutes basting the apples occasionally with the juice that leaks out from the apples during
baking.