Rok temu w ramach przygotowywania
prezentów świątecznych, Gosia, moja urocza koleżanka, kupiła krem z białej czekolady
z gruszką. Nie próbowałam go, ale zapowiadał się smakowicie. Niestety w składzie miał
całe mnóstwo cukru. Bardzo mnie to zainspirowało do zrobienia swojej wersji
kremu.
Jestem ostatnio na etapie robienia
kremów. I tak przygotowałam krem kajmakowy (dulce de leche), krem z solonego
karmelu, nową wersję nutelli i ten wspaniały krem z palonej białej czekolady z
gruszką.
Użyłam kremu do tortu z orzechów
włoskich. Ciasto jest proste do wykonania. Tylko mąka orzechowa i trochę
gryczanej, whisky, jajka, cukier z brzozy i olej z orzechów. No i krem z palonej czekolady z gruszką, orzechy
w karmelu i sól morska.
Byłam w niebie.
Last
year when we were preparing presents for our clients, my friend Gosia, found a
white chocolate pear cream. I did not have a chance to try it, and while
reading the list of ingredients we found out that there was about 45% of the sugar in a
jar.
Well
it inspired me to make my own version of the cream, with a minimal quantity of
sugar.
As
it is with me recently, I am in a mood of making creams. I have ready some
delicious milk jam or dulce de leche, salted caramel cream, a new version of
nutella and this wonderful burnt white chocolate and pears cream.
The
white chocolate and pear cream was used for the wonderful walnut cake. A quite easy
cake, just walnut and buckwheat flour, whisky, eggs, birch sugar and walnut
oil. And the cream, and walnuts in caramel and the fleur de sel flakes.
I
found myself in heaven.
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Składniki:
5 jajek, rozdzielonych
1/2 szklanki ksylitolu
2 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich
¼ szklanki mąki gryczanej lub jaglanej
¼ szklanki whisky
1 łyżeczka syropu z wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki oleju z orzechów włoskich
krem
z palonej białej czekolady i gruszek
2 tabliczki białej czekolady
1 szklanka suszonych gruszek
1 szklanka śmietany
1 łyżka masła
szczypta soli
|
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na
sztywno i odstawiamy na bok.
Ubijamy żółtka z ksylitolem, whisky,
wanilią i solą aż zbledną i potroją swoją objętość. Do żółtek
dodajemy mielone orzechy włoskie, mąkę i
proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów
miski. Do masy dodajemy olej z orzechów włoskich.
Na koniec, do masy dodajemy białka, w
trzech częściach, delikatnie mieszając.
Ciasto wkładamy do formy dokładnie
wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez
około 35-40 minut, aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy.
Po ostygnięciu ciasta, przekrawamy je na
pół, skrapiamy syropem waniliowym z dodatkiem whisky, smarujemy kremem
gruszkowym. Przyozdabiamy orzechami włoskimi w karmelu i posypujemy całość
solą.
krem
z palonej białej czekolady i gruszek
Białą
czekoladę łamiemy na kawałki. Układamy czekoladę z suszoną gruszką do naczynia
żaroodpornego, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do chwili, gdy
czekolada nabierze brązowego koloru.
Zagotowujemy
śmietanę w rondelku, dodajemy do niej pieczoną czekoladę i gruszki wraz ze
szczyptą soli. Gotujemy przez ok 10-15 minut, aż gruszki zmiękną i czekolada
się rozpuści. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy do połączenia się składników.
Przekładamy
krem do miksera i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy do
ostygnięcia.
Ingredients:
5
eggs, separated
½
cup birch sugar (xylitol)
¼
cup whisky
1
tsp wanilla syrup
2
cups finely ground walnuts
¼
cup buckwheat or millet flour
pinch
of salt
1
teaspoon of baking powder
½
cup walnut oil
burnt
white chocolate and dried pears cream
2
bars of dark chocolate (7 oz.)
1cup
dried pears
1
cup heavy cream
1
tablespoon butter
pinch
of salt
Split
the eggs. Beat the egg whites until stiff and put them aside.
Beat
the egg yolks with birch sugar, vanilla, salt and whisky until pale and trippled in volume. Add the ground
hazelnuts, flour and baking powder to the beaten yolks.
Mix
thoroughly, scraping down the batter from the sides of the bowl. Mix in walnut
oil.
At
the end, add gently the beaten egg whites in 3 portions.
Put
the batter into a well buttered cake pan and bake in a preheated oven at 375 degrees
F for about 45-45 minutes, until a skewer inserted into the cake comes out
clean.
When
the cake has cooled down, cut it in half horizontally, sprinkle the cake with
the vanilla whisky syrup, and smear with the cream of burnt white chocolate and
pears.
Adorn
with walnuts in caramel and sprinkle with fleur de sel.
burnt white chocolate and
dried pears cream
Break the white chocolate
into pieces, put the chocolate into a heatproof pan together with the dried
pears. Bake in the oven heated to 325
degrees F for about 20 minutes, until the chocolate will turn brown.