Jaka byłam zdziwiona, kiedy zobaczyłam,
że zupa laksa, którą zamówiłyśmy w food hawkerze zwierała jajko. Jak się okazuje
to jest klasyczny sposób podania tej zupy.
Ostra, pachnąca chilli i mleczkiem
kokosowym, z makaronem ryżowym, krewetkami, jajkiem i kolendrą. Była po prostu pyszna.
Przygotowałam więc wersję, którą można
przygotować ze składników łatwo osiągalnych poza Singapurem, chociaż tak,
zgadza się mam gotową pastę laksa.
I
was quite surprised when I saw an egg sitting on top of my laksa soup, that I
had gotten in the food hawker. Seems this is the classic way of serving the soup.
Hot,
redolent of chilli pepper and coconut milk, with plenty of shrimp, eggs and
cilantro. This soup was pure heaven.
I
wanted to prepare the version of the soup, that can be prepared of the readily
available ingredients. Even if I have got the laksa paste, I made the soup
based on the Thai red curry paste, so that you can have a chance to try the
soup for yourself.
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Na
4 porcje
Składniki:
wywar
20-24 pancerze
i głowy świeżych krewetek
1 łyżka oleju
sól i
pieprz
wrzątek
1,5 litra
2 łodygi
trawy cytrynowej, biała część
1 kawałek
imbiru lub galangalu wielkości kciuka
zupa
2 łyżki
oleju
1
średniej wielkości cebula, posiekana
1 ząbek
czosnku
1
łyżeczka pasty czerwonego curry
2 łyżki
suszonych krewetek (opcjonalnie)
1
czerwona, ostra papryczka
sól i
pieprz
1 łyżka
masła orzechowego
1 puszka
mleka kokosowego
do
podania
20-24
krewetki świeże bez pancerzy, przecięte wzdłuż grzbietu i usunięta żyłka
piaskowa
rzodkiewki
4 jajka
ugotowane na twardo
250 g
makaronu ryżowego
listki
kolendry
listki
bazylii
listki
mięty
kiełki rzodkiewki
ziarna
sezamu
W dużym
garnku, w łyżce oleju, podsmażamy pancerze i głowy krewetek, doprawiamy
pieprzem i solą, podsmażamy chwilę i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy imbir i trawę
cytrynową i gotujemy na małym ogniu przez godzinę, aż wywar zredukuje się o
jedną czwartą. Rozdrabniamy pancerze krewetek i wszystko przecedzamy przez
gęste sito.
W
tym samym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju dodajemy posiekaną cebulę, ząbek czosnku, pastę
curry i suszone krewetki, podsmażamy
wszystko na dużym ogniu przez około minutę, zalewamy pastę wywarem z krewetek i
gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do
zupy 2 centymetrowy kawałek ostrej papryczki, masło orzechowe oraz mleko
kokosowe, zagotowujemy i na koniec dodajemy krewetki.
Podczas
gdy zupa się gotuje, zalewamy makaron ryżowy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 15
minut aby napęczniał. Jajka gotujemy na twardo.
Miętę
i bazylię kroimy w paseczki. Rzodkiewki ścieramy na tarce w paseczki.
Na
dno miseczki wkładamy odcedzony makaron ryżowy, układamy na wierzchu po 5-6
krewetek, kiełki rzodkiewki i słupki rzodkiewki. Zalewamy wszystko zupą,
wierzch posypujemy ziołami, dodajemy jajko przekrojone na pół i posypujemy
sezamem.
Ingredients
stock
20-24 shells from the
shrimps
1 tbs oil
salt and pepper
1 qt hot water
2 stalks lemongrass
1 thumb size ginger or
galangal
soup
2 tbs coconut or vegetable
oil
1 yellow onion, small
diced
2 cloves garlic, minced
2 tablespoons of dried
shrimp
1 2 inch piece red chili,
minced (without seeds)
1/2 tablespoon red curry
paste
salt and pepper
1 tablespoon of peanut
butter
1 can coconut milk
20-24 shrimps without shells,
devined
8 radishes
4 eggs hard boiled
8 ounces rice vermicelli
salt and pepper
thai basil
mint
cilantro
radish sprouts
sesame seeds
Peel the shrimp, reserving
the shells and rinsing the bodies. Devein the shrimp and set aside to drain.
In a large pot over medium
heat fry the shrimp shells with lemongrass and sliced ginger, pour hot water
over the shells, season with salt and pepper and cook over low heat until reduced
slightly. Blitz the soup with a hand
held blender and then strain through a fine sieve.
In a large pot over medium
heat the vegetable oil then add the onion, garlic and red curry paste. Saute
over medium heat for about 10 minutes, stirring often until the onion and garlic
are golden and tender. Pour over the shrimp stock and add the dried shrimp, peanut butter and
minced red chilli pepper and cook over low heat for about 20minuts. At the end
of cooking add coconut milk, bring to a boil, and then add the shrimp and when
the soup starts to boil again turn off the heat.
While the mixture is
cooking, bring a pot of salted water to a boil. Cook the rice vermicelli according
to manufacturers directions, about 3 minutes and then drain, rinse with cold
water and drain again. Set aside.
Hard boil the eggs. Shred the radishes into julienne. Also julienne the mint and basil.
Hard boil the eggs. Shred the radishes into julienne. Also julienne the mint and basil.