Uwielbiam angielskie określenie ‘slow
oven’ (powolny piekarnik). Oznacza on bardzo niską temperaturę piekarnika
używanego do pieczenia przy wydłużeniu czasu pieczenia.
W tym przypadku pieczemy tak łososia.
Pieczemy go w temperaturze 100 stopni C przez godzinę, czego skutkiem jest
nieprawdopodobnie jedwabisty i soczysty łosoś. Jest to jeden z najlepszych
sposobów przygotowania tej ryby.
Do niego podaję majonez koperkowy,
bardzo świeży w smaku i w pięknym wiosennym kolorze.
Polecam Wam serdecznie, musicie to
koniecznie wypróbować.
When you cook
something in a slow oven, it means you cook food in an oven set at the lowest possible temperature for a
long time.
In this case I roasted
the salmon in a low oven, which was 150 degrees F for 1 hour. What I got was incredibly silky
and juicy salmon.
Turs out it is one of
the best ways to cook salmon. Just wow!
I ate it with a dill
pesto made with fresh herbs, including first of the season ramps. The sause was
very fresh in taste and in a beautiful spring color.
You should definitely
try it yourself.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
4 filety łososia 200 g każdy
sól i pieprz
pesto koperkowe
1 pęczek kopru
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka pietruszki
10 liści czosnku niedźwiedziego
sok z cytryny
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki majonezu
czarnuszka, listki rukoli do podania
Łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy
solą i pieprzem. Układamy w naczyniu do pieczenia skórą do góry. Pieczemy w
piekarniku w 100 stopniach C przez godzinę. Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy
z łososia skórę
W międzyczasie koper, pietruszkę i
szczypior blanszujemy w gorącej wodzie i natychmiast hartujemy w lodowatej, by
zachować ich kolor. Odciskamy całą wodę. Siekamy zioła grubo a następnie
miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstego i
bardzo gładkiego sosu. Na koniec mieszamy z majonezem i miksujemy chwilę aby
dokładnie wymieszać pesto z majonezem.
Na talerz wykładamy łososia, skrapiamy
go 1 łyżką zielonego majonezu i ozdabiamy listkami rukoli i nasionami
czarnuszki.
For 4 persons
Ingredients:
4 salmon fillets ¼ lb
each
salt and pepper
dill pesto
1 bunch of dill
1/2 bunch of chives
1/2 bunch of parsley
10 leaves of ramps
lemon juice
salt and pepper
2 tablespoons of oil
2 tbsp mayonnaise
Nigella seeds, arugula
leaves to serve
Wash the salmon, pat
it dry and season with with salt and pepper.
Put the salmon on a
baking tray, skin side up. Roast it in the
oven set at 150 degrees F for an hour. Remove
the fish rom the oven and peel of the salmon skin.
In the meantime blanch
the dill, parsley, ramps and chives in
hot water and immediately shock the leaves in ice water to retain their color.
Squeeze out all the water and chop the herbs roughly.
Process the herbs in the blender with the remaining ingredients to get a thick
and very smooth sauce. At the end add mayo and mix for a moment to get the smooth pesto.
Arrange some arugula
leaves on a plate and top with the salmon. Smear some green mayonnaise over the salmon and sprinkle
with black cumin seeds.