O tej porze roku, kiedy trudno o świeże
owoce, a przecież jemy sezonowo, pozostają nam jabłka, gruszki i owoce
cytrusowe. Robimy więc desery z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Aha, jest
jeszcze czekolada i owoce suszone lub mrożone.
Od długiego czasu chciałam zrobić ciasto
o smaku grapefruita. Miałam w planach to właśnie ciasto z grapefruitowym
curdem.
Powiem tyle, że curd mi nie wyszedł –
chciałam aby był jak najlżejszy i zrobiłam go z nasionami chia zamiast masła.
Natomiast ciasto wyszło wspaniałe,
puszyste, lekkie i soczyste. O bardzo wyrazistym grapefruitowym aromacie.
Pycha!
At
this time of year, when the fruits are scarce, we eat seasonally, right? what we
have left are apples, pears and citrus fruits. Okay, there still chcocolate and
frozen or dried fruits. But we do try to
make desserts with these fresh, readily abvailable fruits.
I
just wanted to make this grapefruit cake for quite some time, I was planning to
adorn it with grapefruit curd. Enough to say, the curd did not work. I replaced
butter with chia seeds and did nt really
like the result.
But
the caj]ke itself was moist, light and airy. Lots of grapefruit flavor and the
coconut pomegranate glaze turned out to be quite a good addition anyway.
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Składniki:
4 jajka, rozdzielone
6 łyżek cukru z brzozy (ksylitolu)
1 szklanka drobno zmielonych migdałów
½ szklanki mąki gryczanej lub jaglanej
skórka otarta z jednego grapefruita i 2
łyżki soku
1 łyżeczka syropu z wanilii
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki niebieskiego maku
½ szklanki oliwy z oliwek
Glazura
z mleczka kokosowego i granatów
1 szklanka mleczka kokosowego
1 łyżka kwiatów hibiskusa
2 łyżki soku z granatu
2 łyżki curku z brzozy
1 łyżeczka agaru
|
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno
i odstawiamy na bok.
Ubijamy żółtka z ksylitolem, skórką i
sokiem z grapefruita, wanilią i solą aż zbledną i potroją swoją objętość. Do żółtek
dodajemy mielone migdały, mąkę jaglaną i
proszek do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie, zbierając masę z brzegów
miski. Do masy dodajemy oliwę z oliwek oraz mak.
Na koniec, do masy dodajemy białka, w
trzech częściach, delikatnie mieszając.
Ciasto wkładamy do formy dokładnie
wysmarowanej masłem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez
około 35-40 minut, aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy.
Po ostygnięciu ciasta, przekrawamy je na
pół, polewamy glazurą, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i polewamy drugą
częścią glazury. Posypujemy nasionami granatu.
krem
z mleczka kokosowego
Zagotowujemy
mleczko kokosowe w rondelku, dodajemy sok z granatu i liście hibiskusa wraz cukrem
z brzozy. Gotujemy przez ok 10-15 minut, pod koniec dodajmy agar agar.
Przecedzamy krem przez sitko aby się pozbyć dużych
kawałków. Pozostawiamy do ostygnięcia i
lekkiego zgęstnienia.
Ingredients:
4
eggs, separated
6
tbs of birch sugar (xylitol)
zest
from one medium sized grapefruit and 2 tbs of grapefruit juice
1
tsp wanilla syrup
1
cup finely ground almond
½
cup buckwheat or millet flour
a
pinch of salt
1
teaspoon of baking powder
2
tbs of blue poppy seeds
½
cup olive oil
Coconut
pomegranate glaze
1
cup coconut milk
1
tbs hibiscus tea
2
tbs pomegranate juice
2
tbs of birch sugar
1
tsp of agar agar
Split
the eggs. Beat the egg whites until stiff and put them aside.
Beat
the egg yolks with birch sugar, grapefruit zest and juice, vanilla and salt until pale and trippled in volume. Add the ground almonds,
millet flour and baking powder to the beaten yolks.
Mix
thoroughly, scraping down the batter from the sides of the bowl. Mix in the
oilve oil and poppy seeds.
At
the end, add the beaten egg whites in 3 portions, mixing gently so that not to
lose the air..
Put
the batter into a well buttered cake pan and bake in a preheated oven at 375 degrees
F for about 45-45 minutes, until a skewer inserted into the cake comes out
clean.
When
the cake has cooled down, cut it in half horizontally, pour over the cooled
coconut glaze, cover with the other portion of cake and pour over the
remianing glaze. Sprinkle with the
poegranate arils.
coconut pomegranate
glaze
Heat the coconut milk in
the pan, add the sugar, hibiscus tea and
pomegranate juice. Cook for about 10-15
minutes and add the agar agar to the end of the cooking. Strain through the sieve. Let cool and thicken before using.