Kiedy tylko zobaczyłam ten
przepis, nie mogłam się doczekać aby go przyrządzić. Po prostu kocham kurki.
Niezależnie od pory roku. Czy to w tarcie, w sosie do makaronu, jako zupa
z kurek, bądźteż kurki zapiekane. Kurki forever.
Poza sezonem zawsze staram
się mieć w domu kurki mrożone i suszone. Tym razem skorzystałam z kurek mrożonych.
Masło podajemy z grzankami. Można je też dodać do makaronu i mamy bardzo szybki obiad: fettucine z kurkami i parmezanem. Pycha!!! Polecam wszystkim.
Przepis pochodzi z książki Yvette van Boven - "Home Made Summer" - recenzja książki znajduje się w tym blogu.
Masło podajemy z grzankami. Można je też dodać do makaronu i mamy bardzo szybki obiad: fettucine z kurkami i parmezanem. Pycha!!! Polecam wszystkim.
Przepis pochodzi z książki Yvette van Boven - "Home Made Summer" - recenzja książki znajduje się w tym blogu.
Składniki:
|
1 kostka masła
|
2 łyżki oliwy
|
150 g kurek (mogą być mrożone)
|
Sól i pieprz
|
1 ząbek czosnku
|
1/3 miarki marsali
|
sok i skórka otarta z ½ cytryny
|
1 łyżka pasty
pomidorowej
|
natka pietruszki
|
Wykonanie:
W dwóch łyżkach oliwy podsmażamy kurki z
ząbkiem czosnku. Zalewamy marsalą (ja użyłam porto) i gotujemy aż wino
wyparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytryną i skórką cytryny.
Na koniec dodajemy pastę pomidorową. Dusimy wszystko jeszcze chwilę.
Po ostudzeniu grzybów miksujemy je z
miękkim masłem i pietruszką. Chłodzimy.
|