francuskie ciasto truskawkowe - Fraisier – french strawberry cake




Ile osób, tyle sposobów na przygotowanie ciasta truskawkowego. To, które Wam przedstawiam jest wyjątkowo urodziwe. Fraisier, znajdziemy w każdej patisserii we Francji, bardzo francuskie w swoim wyglądzie. Jest to tort, gdzie truskawki zatopione są w kremie waniliowym.

W mojej wersji przygotowałam biszkopt pistacjowy. Krem natomiast ma smak cytrynowy i jest oparty na lemon curd z mascarpone.

dodane 8 czerwca 2013 - Dzisiaj zrobiłam kolejne Fraisier - bardzo ambitne bo dwupiętrowe.  Ostatnio widziałam piętrowy tort tego typu, jednak górna warstwa była z malin. A ja zrobiłam dwie warstwy truskawkowe. Okazało się, że górna warstwa jest za ciężka i ciasto nie trzyma się jak powinno. Jest pyszne, to wiemy, ale do zdjęć się nie nadaje. 

Tym razem zrobiłam nadzienie waniliowe. Przepis poniżej. 

Tymczasem pokazuję Wam jak wygląda ideał tego ciasta w wykonaniu Pierra Herme'a.



Smacznego,

Xoxo, Lilka



Składniki:

biszkopt pistacjowy
80 g mąki
40 g mielonych pistacji
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
60 g cukru
40 g masła, stopionego i schłodzonego
1 szczypta soli

krem
3 jajka
½ miarki cukru
sok i skórka z dwóch cytryn
30 g masła, pokrojonego na małą kostkę
1 opakowanie mascarpone
100 ml śmietany 30%
½  łyżeczki żelatyny

limoncello do nasączenia biszkoptu

koszyk truskawek o podobnej wielkości

cukier puder


W miseczce mieszamy mąkę z pistacjami. Oddzielamy żółtka od białek. W małym rondelku topimy masło.

W misce ubijamy białka z cukrem i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej piany, do białek dodajemy żółtka, po jednym, dalej ubijamy aby połączyć białka z żółtkami.  Do ubitych  jajek dodajemy mąkę w trzech częściach, delikatnie mieszamy. Dodajemy stopione masło.

Masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-25 minut. Biszkopt jest gotowy gdy sprężynuje po naciśnięciu palcem. Biszkopt jest dość cienki, ok.3-4 cm.

Przygotowujemy lemon curd. 

Do miski  ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą wkładamy rozbite jajka, cukier, skórkę i sok z cytryn. Gotujemy na parze, aż  krem zgęstnieje. Przecedzamy przez gęste sito aby pozbyć się pestek cytryny, skórek i innych zanieczyszczeń. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy aż masło połączy się z kremem. Studzimy.

Rozpuszczamy żelatynę w 1 połowie łyżki zimnej wody, a następnie zalewamy ją wrzątkiem. Dodajemy żelatynę do kremu cytrynowego, a następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy dokładnie. Ubijamy śmietanę i dodajemy do kremu.

Składanie.

Biszkopt przecinamy na 2 cienkie części.

Na paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta, układamy jedną część biszkopta. Skrapiamy go limoncello. Na biszkopcie układamy truskawki, od strony pierścienia układamy truskawki przecięte na pół, przecięciem do brzegu. Środek wypełniamy truskawkami. Wierzch uzupełniamy kremem. Na kremie kładziemy drugą część biszkopta. Schładzamy ciasto, aby krem się ustabilizował.

Posypujemy ciasto cukrem pudrem. Przyozdabiamy ciasto truskawkami.

Przepis na krem waniliowy:

krem
2 jajka
½ miarki cukru
1 laska prawdziwej wanilii
30 g masła, pokrojonego na małą kostkę
1 opakowanie mascarpone
100 ml śmietany 30%

1  łyżeczka żelatyny

Do miski  ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą wkładamy rozbite jajka, cukier, ziarna i laskę wanilii. Gotujemy na parze, aż  krem zgęstnieje. 

Przecedzamy przez gęste sito aby pozbyć się laski wanilii (po opłukaniu i osuszeniu laskę możemy włożyć do cukru) i innych zanieczyszczeń.

Dodajemy masło, mieszamy dokładnie aż masło połączy się z kremem. Studzimy.


Rozpuszczamy żelatynę w 1 łyżce zimnej wody, a następnie zalewamy ją wrzątkiem. Dodajemy żelatynę do kremu waniliowego, a następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy dokładnie. Ubijamy śmietanę i dodajemy do kremu.