Ile osób, tyle sposobów na
przygotowanie ciasta truskawkowego. To, które Wam przedstawiam jest wyjątkowo
urodziwe. Fraisier, znajdziemy w każdej patisserii we Francji, bardzo
francuskie w swoim wyglądzie. Jest to tort, gdzie truskawki zatopione są w
kremie waniliowym.
W mojej wersji przygotowałam biszkopt
pistacjowy. Krem natomiast ma smak cytrynowy i jest oparty na lemon curd z mascarpone.
dodane 8 czerwca 2013 - Dzisiaj zrobiłam kolejne Fraisier - bardzo ambitne bo dwupiętrowe. Ostatnio widziałam piętrowy tort tego typu, jednak górna warstwa była z malin. A ja zrobiłam dwie warstwy truskawkowe. Okazało się, że górna warstwa jest za ciężka i ciasto nie trzyma się jak powinno. Jest pyszne, to wiemy, ale do zdjęć się nie nadaje.
Tym razem zrobiłam nadzienie waniliowe. Przepis poniżej.
Tymczasem pokazuję Wam jak wygląda ideał tego ciasta w wykonaniu Pierra Herme'a.
dodane 8 czerwca 2013 - Dzisiaj zrobiłam kolejne Fraisier - bardzo ambitne bo dwupiętrowe. Ostatnio widziałam piętrowy tort tego typu, jednak górna warstwa była z malin. A ja zrobiłam dwie warstwy truskawkowe. Okazało się, że górna warstwa jest za ciężka i ciasto nie trzyma się jak powinno. Jest pyszne, to wiemy, ale do zdjęć się nie nadaje.
Tym razem zrobiłam nadzienie waniliowe. Przepis poniżej.
Tymczasem pokazuję Wam jak wygląda ideał tego ciasta w wykonaniu Pierra Herme'a.
Smacznego,
Xoxo, Lilka
Składniki:
biszkopt pistacjowy
80 g mąki
40 g mielonych pistacji
4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
60 g cukru
40 g masła, stopionego i schłodzonego
1 szczypta soli
krem
3 jajka
½ miarki cukru
sok i skórka z dwóch cytryn
30 g masła, pokrojonego na małą kostkę
1 opakowanie mascarpone
100 ml śmietany 30%
½ łyżeczki
żelatyny
limoncello do nasączenia biszkoptu
koszyk truskawek o podobnej wielkości
cukier puder
W
miseczce mieszamy mąkę z pistacjami. Oddzielamy żółtka od białek. W małym
rondelku topimy masło.
W
misce ubijamy białka z cukrem i solą do otrzymania bardzo gęstej i sztywnej
piany, do białek dodajemy żółtka, po jednym, dalej ubijamy aby połączyć białka z żółtkami. Do ubitych jajek dodajemy mąkę w trzech częściach,
delikatnie mieszamy. Dodajemy stopione masło.
Masę
przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-25
minut. Biszkopt jest gotowy gdy sprężynuje po naciśnięciu palcem. Biszkopt jest
dość cienki, ok.3-4 cm.
Przygotowujemy
lemon curd.
Do miski ustawionej nad
garnkiem z gotującą się wodą wkładamy rozbite jajka, cukier, skórkę i sok z
cytryn. Gotujemy na parze, aż krem
zgęstnieje. Przecedzamy przez gęste sito aby pozbyć się pestek cytryny,
skórek i innych zanieczyszczeń. Dodajemy
masło i dokładnie mieszamy aż masło połączy się z kremem. Studzimy.
Rozpuszczamy
żelatynę w 1 połowie łyżki zimnej wody, a następnie zalewamy ją wrzątkiem. Dodajemy
żelatynę do kremu cytrynowego, a następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy
dokładnie. Ubijamy śmietanę i dodajemy do kremu.
Składanie.
Biszkopt
przecinamy na 2 cienkie części.
Na
paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta,
układamy jedną część biszkopta. Skrapiamy go limoncello. Na biszkopcie układamy
truskawki, od strony pierścienia układamy truskawki przecięte na pół,
przecięciem do brzegu. Środek wypełniamy truskawkami. Wierzch uzupełniamy
kremem. Na kremie kładziemy drugą część biszkopta. Schładzamy ciasto, aby krem
się ustabilizował.
Posypujemy
ciasto cukrem pudrem. Przyozdabiamy ciasto truskawkami.
Przepis na krem waniliowy:
krem
2 jajka
½ miarki cukru
1 laska prawdziwej wanilii
30 g masła, pokrojonego na małą kostkę
1 opakowanie mascarpone
100 ml śmietany 30%
1 łyżeczka
żelatyny
Do miski ustawionej nad
garnkiem z gotującą się wodą wkładamy rozbite jajka, cukier, ziarna i laskę
wanilii. Gotujemy na parze, aż krem
zgęstnieje.
Przecedzamy przez gęste sito aby pozbyć się laski wanilii (po
opłukaniu i osuszeniu laskę możemy włożyć do cukru) i innych zanieczyszczeń.
Dodajemy masło, mieszamy dokładnie aż masło połączy się z kremem. Studzimy.
Rozpuszczamy
żelatynę w 1 łyżce zimnej wody, a następnie zalewamy ją wrzątkiem. Dodajemy
żelatynę do kremu waniliowego, a następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy
dokładnie. Ubijamy śmietanę i dodajemy do kremu.