Ostatnio zapałałam afektem do koziego
sera. Kupiłam kilka rodzajów lekkiego twarożku i jak się okazuje zapach nie
jest tak przytłaczający jak pamiętalam. Taki kozi ser można przygotować i na słono i na słodko.
Dzisiaj
coś łączącego słodkie ze słonym: tarta z koziego sera w kruchym cieście na bazie
orzechów laskowych. Kruche ciasto nie zostało mocno posłodzone, a wyszło mi wyjątkowo
kruche. Orzechy laskowe i kozi ser to połączenie wręcz niebiańskie.
Tarteletki
te są idealne na lunch lub lekką kolację. Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej z
konfiturą z pomidorków i zieloną sałatą.
Xoxo, Lilka
na
6 porcji - 6 tarteletek o średnicy 10 cm
lub jednej dużej o średnicy 24 cm
Składniki:
Kruche ciasto:
1 miarka mąki
¼ miarka orzechów laskowych, zmielonych
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
1 żółtko
Nadzienie:
1 serek kozi naturalny ok. 100 g
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 białka ubite na sztywną pianę
Sól i pieprz
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka tymianku
3 ząbki czosnku, przekrojone wzdłuż na pół
6 gałązek tymianku
Z mąki, orzechów laskowych, cukru, soli, masła
i żółtka wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy
w dysk i owijamy folią spożywczą.
Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło
przez 30 minut. Wykładamy ciastem formy do tarty (najlepsza jest z wyjmowanym
dnem), nakłuwamy spód widelcem, schładzamy jeszcze raz przez następne 30 minut.
Pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote.
Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy kruche ciasto przez następne 10
minut.
W międzyczasie mieszamy dokładnie serek kozi z
żółtkiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy parmezan i
świeży tymianek. Dodajemy ubite białka w 3 partiach, delikatnie mieszamy aby
białka nie opadły.
Do podpieczonych spodów wlewamy nadzienie z
serka koziego, na wierzchu układamy czosnek i gałązki tymianku, pieczemy w
temperaturze 180 st. C przez 20 minut.