tarteletki z sufletem z serka koziego – tartelettes with goat’s cheese souffle



Ostatnio zapałałam afektem do koziego sera. Kupiłam kilka rodzajów lekkiego twarożku i jak się okazuje zapach nie jest tak przytłaczający jak pamiętalam. Taki kozi ser można przygotować i na słono i na słodko.

Dzisiaj coś łączącego słodkie ze słonym: tarta z koziego sera w kruchym cieście na bazie orzechów laskowych. Kruche ciasto nie zostało mocno posłodzone, a wyszło mi wyjątkowo kruche. Orzechy laskowe i kozi ser to połączenie wręcz niebiańskie.

Tarteletki te są idealne na lunch lub lekką kolację. Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej z konfiturą z pomidorków i zieloną sałatą.

Xoxo, Lilka





na 6 porcji  - 6 tarteletek o średnicy 10 cm lub jednej dużej o średnicy 24 cm

Składniki:

Kruche ciasto:
1 miarka mąki
¼ miarka orzechów laskowych, zmielonych
1 łyżka cukru
½ łyżeczki soli
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
1 żółtko

Nadzienie:
1 serek kozi naturalny ok. 100 g
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 białka ubite na sztywną pianę
Sól i pieprz
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka tymianku
3 ząbki czosnku, przekrojone wzdłuż na pół
6 gałązek tymianku

Z mąki, orzechów laskowych, cukru, soli, masła i żółtka wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. 

Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez 30 minut. Wykładamy ciastem formy do tarty (najlepsza jest z wyjmowanym dnem), nakłuwamy spód widelcem, schładzamy jeszcze raz przez następne 30 minut.

Pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy kruche ciasto przez następne 10 minut.

W międzyczasie mieszamy dokładnie serek kozi z żółtkiem i jogurtem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy parmezan i świeży tymianek. Dodajemy ubite białka w 3 partiach, delikatnie mieszamy aby białka nie opadły.

Do podpieczonych spodów wlewamy nadzienie z serka koziego, na wierzchu układamy czosnek i gałązki tymianku, pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.