Przygotowuję
confit na wiele sposobów. Czy to w formie dżemu czy bardziej ostrego czatneja.
Najlepsze
jednak są w postaci klasycznego confit. Niestety na to musimy jeszcze poczekać,
kiedy będzie można kupić nasze dojrzałe pomidory. Wtedy gotuję confit z
pomidorów czerwonych i żółtych. Są wspaniałym uzupełnieniem do różnego rodzaju twarogów, serów i sałat.
Dzisiaj
połączenie confit z winegretem pomidorowym - pomidorki koktajlowe gotowane w
oliwie, miodzie i occie malinowym. Słodko-kwaśne, o lekkim aromacie malin.
Pyszny dodatek do sałaty, tarty lub na bruschettę. Polecam.
Xoxo,
Lilka
Składniki:
2 gałązki pomidorków cherry – ok. 24-30 sztuk
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu malinowego
6 ząbków czosnku blanszowanych 2 razy
6 gałązek tymianku
sól i pieprz
1 łyżka octu malinowego
Wykonanie:
Gałązki
pomidorków tniemy na 3 części. Na pomidorkach nacinamy nożem skórkę i pomidorki
blanszujemy we wrzątku, hartujemy w lodowatej wodzie i ściągamy skórkę.
W
malej patelni lub rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, miód i wkładamy
pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotujemy
na małym ogniu przez około 10 minut,
dodajemy ocet malinowy i gotujemy przez następne 5 minut.