konfitowane pomidorki koktajlowe – confit cherry tomatoes



Uwielbiam smaki słodko-kwaśne. Konfitura z pomidorów ma właśnie taki smak: słodki od cukru lub miodu i kwaśny od smaku samych pomidorów. Do tego zioła i najlepsza oliwa.

Przygotowuję confit na wiele sposobów. Czy to w formie dżemu czy bardziej ostrego czatneja.

Najlepsze jednak są w postaci klasycznego confit. Niestety na to musimy jeszcze poczekać, kiedy będzie można kupić nasze dojrzałe pomidory. Wtedy gotuję confit z pomidorów czerwonych i żółtych. Są wspaniałym uzupełnieniem do różnego  rodzaju twarogów, serów i sałat.

Dzisiaj połączenie confit z winegretem pomidorowym - pomidorki koktajlowe gotowane w oliwie, miodzie i occie malinowym. Słodko-kwaśne, o lekkim aromacie malin. 

Pyszny dodatek do sałaty, tarty lub na bruschettę. Polecam.

Xoxo, Lilka




Składniki:
2 gałązki pomidorków cherry – ok. 24-30 sztuk
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu malinowego
6 ząbków czosnku blanszowanych 2 razy
6 gałązek tymianku
sól i pieprz
1 łyżka octu malinowego

Wykonanie:
Gałązki pomidorków tniemy na 3 części. Na pomidorkach nacinamy nożem skórkę i pomidorki blanszujemy we wrzątku, hartujemy w lodowatej wodzie i ściągamy skórkę.

W malej patelni lub rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, miód i wkładamy pomidorki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Gotujemy na małym ogniu  przez około 10 minut, dodajemy ocet malinowy i gotujemy przez następne  5 minut.