kurczak zagrodowy pieczony z ziołami, cytryną i czosnkiem - chicken roasted with garlic, herbs and lemon




Wspaniały na każdą porę – kurczak zagrodowy jest zawsze na czasie. Dzisiaj upiekłam go z całą główką czosnku. 

Po upieczeniu pozbyłam się czosnku, ale dla miłośników można upieczony czosnek dodać do sosu do sałaty. Naprawdę pyszne.

Xoxo, Lilka




Składniki:
1 kurczak z zagrodowy
1 główka czosnku
4 cienkie plasterki masła
pół cytryny
sól i pieprz
tymianek, cząber i rozmaryn

Wykonanie:
Kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Układamy go na desce piersią do dołu. Wykrajamy grzbiet i skrzydełka (z grzbietu i skrzydełek można ugotować rosół). Odwracamy kurczaka i rozpłaszczamy w okolicy mostka.

Luzujemy skórę na piersi i nogach i pod skórę wkładamy cienkie plasterki masła oraz cząber. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem. Układamy w brytfannie, obkładamy dookoła ziołami, główką czosnku przekrojoną w poprzek i cytryną pokrojoną w cząstki.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C przez godzinę.

Podajemy z zieloną sałatą przyprawioną sosem z maślankowo-cytrynowym.