Wspaniały na każdą porę – kurczak zagrodowy jest zawsze na czasie. Dzisiaj upiekłam go z całą główką czosnku.
Po upieczeniu
pozbyłam się czosnku, ale dla miłośników można upieczony czosnek dodać do sosu
do sałaty. Naprawdę pyszne.
Xoxo, Lilka
Składniki:
1 kurczak z zagrodowy
1 główka
czosnku
4 cienkie
plasterki masła
pół cytryny
sól i pieprz
tymianek, cząber
i rozmaryn
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i lekko osuszamy.
Układamy go na desce piersią do dołu. Wykrajamy grzbiet i skrzydełka (z
grzbietu i skrzydełek można ugotować rosół). Odwracamy kurczaka i rozpłaszczamy
w okolicy mostka.
Luzujemy skórę na piersi i nogach i
pod skórę wkładamy cienkie plasterki masła oraz cząber. Doprawiamy kurczaka
solą i pieprzem. Układamy w brytfannie, obkładamy dookoła ziołami, główką
czosnku przekrojoną w poprzek i cytryną pokrojoną w cząstki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do
200 st.C przez godzinę.
Podajemy z zieloną sałatą przyprawioną
sosem z maślankowo-cytrynowym.