szparagi z grilla z jajkiem w koszulce smażonym w otrębach owsianych z pomidorami konfitowanymi w oleju i miodzie – grilled asparagus with poached farm egg crisped in oat bran with confit tomatoes



Rozpoczynamy sezon szparagowy. Dzisiaj moje ulubione zielone szparagi. Jeżeli szparagi, to w moim przypadku albo pieczone, albo z grilla.

Dzisiaj szparagi grillowane podane z jajkiem przygotowanym w bardzo ciekawy sposób: jajka gotujemy w koszulkach, a następnie obtaczamy je w białku i panierujemy w otrębach owsianych i smażymy w maśle.

Do tego podajemy pomidorki cherry konfitowane w oliwie i miodzie.

Bardzo ciekawa propozycja na  sobotni lub niedzielny lunch.

Smacznego.
Xoxo, Lilka

Porcja na 4 osoby




Składniki:
1 pęczek szparagów
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz

4 jajka
otręby owsiane lub bułka tarta
1 białko lekko ubite
1 łyżka octu go ugotowania jajek
1 łyżka masła

1 gałązka pomidorków koktajlowych, ok.12 sztuk
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu

4 miarki rukoli
sok z cytryny

Wykonanie:
Od szparagów odłamujemy zdrewniałe części. Aby to zrobić, chwytamy szparag za oba końce i zginamy. Powinien pęknąć w miejscu gdzie zaczyna być zdrewniały. Można też końcówki odciąć nożem.

Szparagi doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą i kładziemy na grill lub patelnię grillową. Podpiekamy z wszystkich stron.

Jajka gotujemy w koszulkach w wodzie z octem, wyjmujemy gdy bialko się zetnie i wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Obtaczamy jajka w ubitym białku, przyprawiamy pieprzem i solą i panierujemy. Smażymy w 1 łyżce masła aż panierka się zrumieni.

W międzyczasie gałązkę pomidorków tniemy na 4 części. Na pomidorkach nacinamy nożem skórkę i pomidorki blanszujemy we wrzątku, hartujemy i ściągamy skórkę. W malej patelni lub rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy miód i wkładamy pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem. Konfitujemy  przez około 10 minut.

Rukolę doprawiamy cytryną, solą i pieprzem i rozkładamy na 4 talerze. Na rukoli układamy szparagi, na nich jajko, a na wierzchu pomidorki. Całość skrapiamy oliwą z miodem.