Rozpoczynamy sezon szparagowy. Dzisiaj
moje ulubione zielone szparagi. Jeżeli szparagi, to w moim przypadku albo
pieczone, albo z grilla.
Dzisiaj szparagi grillowane podane z
jajkiem przygotowanym w bardzo ciekawy sposób: jajka gotujemy w koszulkach, a
następnie obtaczamy je w białku i panierujemy w otrębach owsianych i smażymy w
maśle.
Do tego podajemy pomidorki cherry
konfitowane w oliwie i miodzie.
Bardzo ciekawa propozycja na sobotni lub niedzielny lunch.
Smacznego.
Xoxo, Lilka
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
1 pęczek
szparagów
1 ząbek
czosnku
1 łyżeczka
oliwy
sól i pieprz
4 jajka
otręby owsiane
lub bułka tarta
1 białko
lekko ubite
1 łyżka octu
go ugotowania jajek
1 łyżka masła
1 gałązka
pomidorków koktajlowych, ok.12 sztuk
1 łyżka oliwy
z oliwek
1 łyżka miodu
4 miarki
rukoli
sok z cytryny
Wykonanie:
Od szparagów odłamujemy zdrewniałe
części. Aby to zrobić, chwytamy szparag za oba końce i zginamy. Powinien pęknąć
w miejscu gdzie zaczyna być zdrewniały. Można też końcówki odciąć nożem.
Szparagi doprawiamy czosnkiem, solą,
pieprzem i oliwą i kładziemy na grill lub patelnię grillową. Podpiekamy z
wszystkich stron.
Jajka gotujemy w koszulkach w wodzie z
octem, wyjmujemy gdy bialko się zetnie i wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem
papierowym. Obtaczamy jajka w ubitym białku, przyprawiamy pieprzem i solą i
panierujemy. Smażymy w 1 łyżce masła aż panierka się zrumieni.
W międzyczasie gałązkę pomidorków
tniemy na 4 części. Na pomidorkach nacinamy nożem skórkę i pomidorki blanszujemy
we wrzątku, hartujemy i ściągamy skórkę. W malej patelni lub rondelku rozgrzewamy
oliwę, dodajemy miód i wkładamy pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem. Konfitujemy przez około 10 minut.
Rukolę doprawiamy cytryną, solą i
pieprzem i rozkładamy na 4 talerze. Na rukoli układamy szparagi, na nich jajko,
a na wierzchu pomidorki. Całość skrapiamy oliwą z miodem.