Wspaniała wiosenna zupa utrzymana w
tonacji majowej zieleni. Subtelnie perfumowana smakiem wędzonego boczku. Kozi
ser zapieczony w boczku dodaje dodatkowy element smakowy.
Xoxo, Lilka
Porcja na 6 osób
Składniki:
|
400 g
zielonego groszku (może być mrożony)
|
1 cebula,
pokrojona w kostkę
1 ząbek
czosnku
|
1 łyżka oleju
2 plasterki
wędzonego boczku
|
1 litr wywaru
warzywnego lub drobiowego
|
1 gałązka
tymianku
|
sól i pieprz
6 kawałków
miękkiego sera koziego
6 plasterków
chudego boczku
6 gałązek
tymianku
|
Wykonanie:
|
W garnku, w 1 łyżce oleju podsmażamy boczek
pokrojony w paseczki, cebulę pokrojoną w kostkę i cały ząbek czosnku.
Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy groszek i tymianek, doprawiamy
solą i pieprzem. Zalewamy groszek wywarem i gotujemy, aż zupa się zagotuje.
Zupę trzeba zdjąć z ognia natychmiast gdy się
zagotuje, inaczej groszek straci swój piękny zielony kolor.
Zupę studzimy lekko i miksujemy. Następnie
przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy, jeżeli jest zbyt
gęsta, dodajemy odrobinę przegotowanej wody i ewentualnie doprawiamy do
smaku.
Plastry sera koziego z gałązką tymianku owijamy
boczkiem. Smażymy na patelni aż boczek będzie chrupiący, a ser wewnątrz
miękki.
Przed podaniem zupę lekko podgrzewamy. Wlewamy zupę
na talerz, na środku układamy kozi ser i lekko pieprzymy.
|