zupa z zielonego groszku z kozim serem w wędzonym boczku - pea soup with goats cheese in bacon




Wspaniała wiosenna zupa utrzymana w tonacji majowej zieleni. Subtelnie perfumowana smakiem wędzonego boczku. Kozi ser zapieczony w boczku dodaje dodatkowy element smakowy.

Xoxo, Lilka

Porcja na 6 osób







Składniki:
400 g zielonego groszku (może być mrożony)
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
2 plasterki wędzonego boczku
1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
1 gałązka tymianku
sól i pieprz

6 kawałków miękkiego sera koziego
6 plasterków chudego boczku
6 gałązek tymianku

Wykonanie:
W garnku, w 1 łyżce oleju podsmażamy  boczek pokrojony w paseczki, cebulę pokrojoną w kostkę i cały ząbek czosnku. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy groszek i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy groszek wywarem i gotujemy, aż zupa się zagotuje.

Zupę trzeba zdjąć z ognia  natychmiast gdy się zagotuje, inaczej groszek straci swój piękny zielony kolor.

Zupę studzimy lekko i miksujemy. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy, jeżeli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę przegotowanej wody i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Plastry sera koziego z gałązką tymianku owijamy boczkiem. Smażymy na patelni aż boczek będzie chrupiący, a ser wewnątrz miękki.

Przed podaniem zupę lekko podgrzewamy. Wlewamy zupę na talerz, na środku układamy kozi ser i lekko pieprzymy.