jajka zapiekane w szynce - eggs baked in ham



Należę do tych szczęśliwców, którzy mają dostęp do świeżych, wiejskich jaj. Co tydzień dostaję wspaniałe jaja od kur hodowanych w wiejskich warunkach.

Starajmy się kupować jajka od kur z wolnego wybiegu, karmionych naturalnymi paszami. Jajka takie są bardzo odżywcze, pysznie smakują, a żółtka mają w pięknym kolorze.

Jajka zapiekane w szynce są świetną propozycją na śniadanie lub lunch. Piekę je w foremce do mufinek, ale można je upiec w kokilkach lub też w jednej większej formie i podawać jako tort.

Podajemy w sałatą, szczypiorem, pieczonymi pomidorami i chlebem razowym z masłem.

Xoxo, Lilka

porcja na 3 osoby.



Składniki:

6 plastrów szynki wędzonej w kominie
6 jaj
szczypiorek pokrojony drobno
6 łyżeczek masła, podzielonych na 12 kawałeczków o rozmiarze 1 cm
6 gałązek tymianku
sól i pieprz


Wykonanie:
Foremki wyścielamy plastrami szynki, na wierzchu posypujemy szczypiorkiem i dodajemy na spód mały kawałeczek masła.

Wbijamy po jednym jajku, pieprzymy, dodajemy mały kawałeczek masła, gałązkę tymianku i posypujemy grubą solą.

Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.