Należę do tych szczęśliwców, którzy
mają dostęp do świeżych, wiejskich jaj. Co tydzień dostaję wspaniałe jaja od
kur hodowanych w wiejskich warunkach.
Starajmy się kupować jajka od kur z
wolnego wybiegu, karmionych naturalnymi paszami. Jajka takie są bardzo odżywcze,
pysznie smakują, a żółtka mają w pięknym
kolorze.
Jajka zapiekane w szynce są świetną
propozycją na śniadanie lub lunch. Piekę je w foremce do mufinek, ale można je
upiec w kokilkach lub też w jednej większej formie i podawać jako tort.
Podajemy w sałatą, szczypiorem,
pieczonymi pomidorami i chlebem razowym z masłem.
Xoxo, Lilka
porcja
na 3 osoby.
Składniki:
|
6 plastrów szynki wędzonej w kominie
|
6 jaj
szczypiorek pokrojony drobno
|
6 łyżeczek masła, podzielonych na 12
kawałeczków o rozmiarze 1 cm
|
6 gałązek tymianku
|
sól i pieprz
|
Wykonanie:
|
Foremki wyścielamy plastrami szynki,
na wierzchu posypujemy szczypiorkiem i dodajemy na spód mały kawałeczek
masła.
Wbijamy po jednym jajku, pieprzymy,
dodajemy mały kawałeczek masła, gałązkę tymianku i posypujemy grubą solą.
Pieczemy 20 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 st.C.
|