kozia rura grillowana w szynce parmeńskiej z carpaccio z buraków na dwa sposoby - goat cheese grilled in prosciutto di Parma on beetroot carpaccio two ways


Na bazarze BoZeWsi w Gdańsku Oliwie kupiłam kozi ser z Gospodarstwa Kaszubska Koza.

Kupiłam cały zestaw serów: kozia rura, kozi dymek i pijaną kozę. Co za sery, po prostu genialne !!! Z koziej rury natychmiast przygotowałam carpaccio z buraków z kozią rurą grillowaną w szynce parmeńskiej.

Obie sałatki składają się z tych samych składników, różnica jest w prezentacji: w jednej porcji buraki zostały ułożone w kopczyk, doprawione syropem z balsamico i kiełkami buraków. W drugiej porcji buraki zostały ułożone jak w carpaccio a na nich znalazły się pozostałe elementy sałatki.

Xoxo, Lilka

Porcja na 2 osoby.





Składniki:
kozia rura  lub inny miękki ser kozi pokrojony na 6 kawałków
6 plastrów szynki parmeńskiej
2 buraki ćwikłowe gotowane lub pieczone, pokrojone w bardzo cienkie plastry
1 mała cebula czerwona pokrojona w plasterki
6 rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
1 główka sałaty masłowej lub serca sałaty rzymskiej
garść rucoli
sól i pieprz
oliwa
syrop z balsamico lub ocet malinowy i miód
kiełki buraków

Wykonanie:
Kozią rurę zawijamy w szynkę parmeńską i opiekamy na grillu lub patelni.

Buraki doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Układamy buraki albo w kopczyk, albo w postaci carpaccio. Na wierzchu układamy pozostałe składniki sałatki: sałatę, rzodkiewki, cebulę rozdzieloną na krążki. Wszystko doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Na wierzchu układamy po trzy pakieciki z kozią rurą. Całość skrapiamy octem balsamico lub winegretem z octu malinowego i miodu.