Na bazarze BoZeWsi w Gdańsku Oliwie
kupiłam kozi ser z Gospodarstwa Kaszubska Koza.
Kupiłam cały zestaw serów: kozia rura,
kozi dymek i pijaną kozę. Co za sery, po prostu genialne !!! Z koziej rury natychmiast
przygotowałam carpaccio z buraków z kozią rurą grillowaną w szynce parmeńskiej.
Obie sałatki składają się z tych
samych składników, różnica jest w prezentacji: w jednej porcji buraki zostały
ułożone w kopczyk, doprawione syropem z balsamico i kiełkami buraków. W drugiej
porcji buraki zostały ułożone jak w carpaccio a na nich znalazły się pozostałe
elementy sałatki.
Xoxo, Lilka
Porcja
na 2 osoby.
Składniki:
kozia rura lub inny miękki ser kozi pokrojony na 6
kawałków
6 plastrów
szynki parmeńskiej
2 buraki ćwikłowe
gotowane lub pieczone, pokrojone w bardzo cienkie plastry
1 mała cebula
czerwona pokrojona w plasterki
6 rzodkiewek
pokrojonych w cienkie plasterki
1 główka
sałaty masłowej lub serca sałaty rzymskiej
garść rucoli
sól i pieprz
oliwa
syrop z
balsamico lub ocet malinowy i miód
kiełki
buraków
Wykonanie:
Kozią rurę zawijamy w szynkę parmeńską
i opiekamy na grillu lub patelni.
Buraki doprawiamy sokiem z cytryny,
solą i pieprzem. Układamy buraki albo w kopczyk, albo w postaci carpaccio. Na
wierzchu układamy pozostałe składniki sałatki: sałatę, rzodkiewki, cebulę
rozdzieloną na krążki. Wszystko doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Na
wierzchu układamy po trzy pakieciki z kozią rurą. Całość skrapiamy octem
balsamico lub winegretem z octu malinowego i miodu.