Uwielbiam ciasto marchewkowe. Bardzo
często je piekę, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Mam od wielu lat
sprawdzony przepis na mufiny o nazwie morning glory muffins, i ten przepis, z
dużą ilością cynamonu jest według mnie najlepszy.
Ostatnio kupiłam książkę kucharską
mojej ulubionej autorki: Deborah Madison pt. Vegetable Literacy. A tam…. pierwszą
rzeczą, która mi wpadła w oko jest ciasto marchewkowo-migdałowe.
Oczywiście natychmiast je upiekłam. O
dziwo jest bardzo podobne do mojego ciasta Torta primavera – przepis poniżej. To ciasto ma smak migdałowo-cytrynowy.
Piękny pomarańczowy, wiosenny kolor.
Autorka podaje je z ricottą wymieszaną ze
śmietaną, skórką cytrynową i miodem. Ja podaję to ciasto z kremem cytrynowym,
aby wzmocnić cytrynowy smak, ale łyżka jogurtu typu greckiego ze skórką
cytrynową lub pomarańczową może być wystarczająca.
Smacznego.
Xoxo, Lilka
Składniki:
|
4 łyżki stopionego masła,
schłodzonego
|
1,5 miarki migdałów mielonych,
blanszowanych
|
starta skórka z 2 cytryn
|
0,75 miarki cukru
|
1,25 miarki mąki
|
2 łyżeczki proszku do pieczenia
|
0,25 łyżeczki soli
|
4 duże jaja
|
0,25 łyżeczki ekstraktu migdałowego
|
2 miarki startej marchwi
|
Wykonanie:
|
Oddzielamy żółtka od białek. Białka
ubijamy na sztywno. Zółtka ubijamy z cukrem
i skórką cytrynową i ekstraktem
migdałowym (ja zmniejszam ilość cukru o połowę), aż żółtka staną się
bladożółte.
|
W osobnej misce przesiewamy mąkę,
proszek do pieczenia, sól i mielone migdały. Jeżeli nie macie mielonych
migdałów, to całe migdały miksujemy w robocie z mąką, proszkiem i solą.
|
Dodajemy suche składniki do żółtek,
mieszamy dokładnie, dodajemy masło. Następnie w trzech partiach dodajemy
białka. Na koniec dodajemy do masy marchewkę.
|
Przekładamy masę do blachy
wysmarowanej masłem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 st.C
przez 40 do 45 minut.
|