Dzisiaj na temat marchewki z
groszkiem. Dla mnie bardzo wiosenne jedzenie – młoda marchewka i zielony
groszek. To, co chcę Wam zaproponować to nowe podejście do nieśmiertelnego zestawu.
Proponuję ugotowanie dwóch zup: zupy marchewkowej
i zupy z zielonego groszku i połączenie ich w jednym talerzu. Zupy są bardzo
proste do zrobienia, wymagają tylko zmiksowania i przetarcia przez gęste sito.
Zupa wygląda bardzo pięknie i
wyrafinowanie, a jak smakuje.
Porcja
na 6 osób.
Składniki:
zupa marchewkowa
400 g młodej marchwi
pół pora
łyżka oleju
0,5 litra wywaru warzywnego
liść laurowy
gałązka tymianku
sól i pieprz
łyżeczka masła
|
zupa z zielonego groszku
|
400 g zielonego groszku (może być mrożony)
|
pół pora
|
łyżka oleju
|
0,5 litra wywaru warzywnego
|
gałązka tymianku
|
sól i pieprz
|
łyżeczka masła
|
do podania: oliwa tymiankowa lub zwykła i
gałązki tymianku
Wykonanie:
|
Zupę marchewkową i zupę z groszku
robi się tak samo.
|
W garnku, w 1 łyżce oleju podsmażamy
por pokrojony w cienkie paski. Dusimy, aż por zmięknie. Dodajemy warzywa,
doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i liść laurowy. Zalewamy
warzywa wywarem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Uwaga. zupę z groszku trzeba zdjąć z
ognia gdy tylko się zagotuje. Inaczej groszek straci swój świeży kolor.
Zupę studzimy lekko i miksujemy w blenderze.
Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy. Dodajemy
łyżeczkę masła.
Przed podaniem, zupę najlepiej
przelać do dwóch dzbanków. Wlewamy zupę na talerz równocześnie, aby powstała w
miarę równa linia. Skrapiamy zupę oliwą i przystrajamy gałązkami tymianku.
Można na środku dodać łyżkę jogurtu,
|