marchewka z groszkiem (dwukolorowa zupa) – carrots and peas (two colored soup)


Dzisiaj na temat marchewki z groszkiem. Dla mnie bardzo wiosenne jedzenie – młoda marchewka i zielony groszek. To, co chcę Wam zaproponować to nowe podejście do nieśmiertelnego zestawu.

Proponuję ugotowanie dwóch zup: zupy marchewkowej i zupy z zielonego groszku i połączenie ich w jednym talerzu. Zupy są bardzo proste do zrobienia, wymagają tylko zmiksowania i przetarcia przez gęste sito.

Zupa wygląda bardzo pięknie i wyrafinowanie, a jak smakuje.

Porcja na 6 osób.








Składniki:
zupa marchewkowa
400 g młodej marchwi
pół pora
łyżka oleju
0,5 litra wywaru warzywnego
liść laurowy
gałązka tymianku
sól i pieprz
łyżeczka masła

zupa z zielonego groszku
400 g zielonego groszku (może być mrożony)
pół pora
łyżka oleju
0,5 litra wywaru warzywnego
gałązka tymianku
sól i pieprz
łyżeczka masła

do podania: oliwa tymiankowa lub zwykła i gałązki tymianku


Wykonanie:

Zupę marchewkową i zupę z groszku robi się tak samo.

W garnku, w 1 łyżce oleju podsmażamy por pokrojony w cienkie paski. Dusimy, aż por zmięknie. Dodajemy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i liść laurowy. Zalewamy warzywa wywarem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Uwaga. zupę z groszku trzeba zdjąć z ognia gdy tylko się zagotuje. Inaczej groszek straci swój świeży kolor.

Zupę studzimy lekko i miksujemy w blenderze. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy. Dodajemy łyżeczkę masła.

Przed podaniem, zupę najlepiej przelać do dwóch dzbanków. Wlewamy zupę na talerz równocześnie, aby powstała w miarę równa linia. Skrapiamy zupę oliwą i przystrajamy gałązkami tymianku. Można na środku dodać łyżkę jogurtu,