kostki lodu z malinami i ziołami - ice cubes with raspberries and herbs


Na upały nie ma nic lepszego niż zimny napój ochłodzony kostkami lodu. Chciałabym Wam pokazać jak  zrobić bardzo elegancki, efektowny i dodatkowo smaczny lód do chłodzenia napojów. 

Dzisiaj pokazuję lód z malinami, miętą i cytrynowym tymiankiem. 
Wspaniale ochłodzi wodę, herbatę, wino i rownocześnie nada napojom dodatkowy wymiar smaku.
Możemy go zrobić z innymi owocami, ziołami, kwiatami. Niech Wam podpowie wyobraźnia co chcecie lub możecie do lodu dołożyć.

Xo, Lilka


Składniki:

maliny
gałązki mięty
gałązki tymianku

Wykonanie:

W foremkach na lód lub w jednym pojemniku plastikowym układamy maliny, dodajemy listki mięty lub tymianku. Zalewamy owoce wodą mineralną. Wstawiamy do zamrażarki i czekamy aż woda się zamrozi.

Wyjmujemy lód z pojedynczych foremek. Jedną dużą bryłę lodu rozbijamy szpikulcem do lodu.