deser bardzo truskawkowy - very strawberry charlotte


Wspaniały deser o bardzo truskawkowym smaku. W sam raz na upały. Korzystamy z gotowych biszkoptów - nie musimy włączać piekarnika. 

Smak truskawek wzmocniony jest lekko anyżkowym aromatem bazylii i ostrością czarnego pieprzu.

Deser ma bardzo orzeźwiający smak, szczególnie w połączeniu z sosem truskawkowym i lodami waniliowymi.

Xo, Lilka

Składniki:

sos truskawkowy
½ kg świeżych truskawek
2 łyżki cukru
1 duża gałązka bazylii
czarny pieprz młotkowany 8 ziaren

mus truskawkowy
3 jajka
1 szklanka sosu truskawkowego ugotowanego ze składników jak wyżej
1 tabliczka białej czekolady
1 opakowanie mascarpone
100 ml śmietany 30%
1 łyżka żelatyny

biszkopty savoiardi

koszyk truskawek o podobnej wielkości

Sos truskawkowy: owoce miksujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy trochę wody, cukier, pieprz i gałązkę bazylii. Zagotowujemy. Lekko studzimy.  Miksujemy ponownie przez parę minut a następnie przecieramy przez gęste sito.

Przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

Przygotowujemy mus truskawkowy: do miski  ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą wkładamy rozbite jajka i sos truskawkowy. Gotujemy na parze, aż  krem zgęstnieje. Przecedzamy przez gęste sito aby pozbyć się zanieczyszczeń. Dodajemy czekoladę połamaną w kostki i dokładnie mieszamy aż ta połączy się z kremem. Studzimy.

Rozpuszczamy żelatynę w ¼ szklanki zimnej wody, a następnie zalewamy ją wrzątkiem. Dodajemy żelatynę do kremu truskawkowego, a następnie dodajemy mascarpone. Mieszamy dokładnie. Ubijamy śmietanę i dodajemy do kremu.

Składanie.
Na paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta, układamy dookoła pierścienia i na dnie biszkopty. Do środka wlewamy lekko zastygnięty mus. Schładzamy deser, aby krem się ustabilizował.

Przyozdabiamy deser truskawkami i listkami bazylii. Podajemy z sosem  truskawkowym i pieprzem.

Na zdjęciach pokazałam dodatkowo kilka sposobów podania deseru: wlewamy mus do filiżanek lub kieliszków, przyozdabiamy biszkoptami. Podajemy polane sosem truskawkowym z truskawkami.