Wspaniały deser o bardzo truskawkowym smaku. W sam raz na upały. Korzystamy z gotowych biszkoptów - nie musimy włączać piekarnika.
Smak truskawek wzmocniony jest lekko anyżkowym aromatem bazylii i ostrością czarnego pieprzu.
Deser ma bardzo orzeźwiający smak, szczególnie w połączeniu z sosem truskawkowym i lodami waniliowymi.
Xo, Lilka
Składniki:
sos truskawkowy
½
kg świeżych truskawek
2
łyżki cukru
1
duża gałązka bazylii
czarny
pieprz młotkowany 8 ziaren
mus truskawkowy
3 jajka
1 szklanka sosu truskawkowego ugotowanego ze składników
jak wyżej
1 tabliczka białej czekolady
1 opakowanie mascarpone
100 ml śmietany 30%
1 łyżka żelatyny
biszkopty savoiardi
koszyk truskawek o podobnej wielkości
Sos truskawkowy: owoce
miksujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy trochę wody, cukier, pieprz i
gałązkę bazylii. Zagotowujemy. Lekko studzimy.
Miksujemy ponownie przez parę minut a następnie przecieramy przez gęste
sito.
Przekładamy z powrotem do
garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
Przygotowujemy
mus truskawkowy: do
miski ustawionej nad garnkiem z gotującą
się wodą wkładamy rozbite jajka i sos truskawkowy. Gotujemy na parze,
aż krem zgęstnieje. Przecedzamy przez
gęste sito aby pozbyć się zanieczyszczeń. Dodajemy czekoladę połamaną w kostki i dokładnie mieszamy
aż ta połączy się z kremem. Studzimy.
Rozpuszczamy
żelatynę w ¼ szklanki zimnej wody, a następnie zalewamy ją wrzątkiem. Dodajemy
żelatynę do kremu truskawkowego, a następnie dodajemy mascarpone. Mieszamy
dokładnie. Ubijamy śmietanę i dodajemy do kremu.
Składanie.
Na
paterze, w pierścieniu z klamrą umożliwiającą ustawianie wielkości ciasta,
układamy dookoła pierścienia i na dnie biszkopty. Do środka wlewamy lekko
zastygnięty mus. Schładzamy deser, aby krem się ustabilizował.
Przyozdabiamy
deser truskawkami i listkami bazylii. Podajemy z sosem
truskawkowym i pieprzem.
Na
zdjęciach pokazałam dodatkowo kilka sposobów podania deseru: wlewamy mus do filiżanek lub
kieliszków, przyozdabiamy biszkoptami. Podajemy polane sosem truskawkowym z truskawkami.