Bardzo dobry przepis na nakarmienie większej grupy osób. Udziec z indyka pieczony z papryką i czosnkiem.
Mięso z udźca jest soczyste. Po upieczeniu wygląda bardzo elegancko i jednym udźcem możemy nakarmić co najmniej 4 osoby.
Warte wypróbowania. Można je rownież upiec na grillu pod przykryciem.
Xo, Lilka
Xo, Lilka
Porcja na 4 osoby
Składniki:
1 duży udziec
z indyka z kością
sól i pieprz
słodka
papryka
1 ząbek
czosnku
oliwa
Wykonanie:
Udziec doprawiamy solą i pieprzem.
Smarujemy go oliwą oraz oprószamy papryką i posiekanym ząbkiem czosnku.
Odstawiamy mięso by się marynowało przez minimum godzinę, można zostawić do macerowania się na noc.
Wkładamy mięso do piekarnika i
pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 45 minut skórą do dołu. Następnie przewracamy i pieczemy skórą do góry
przez dodatkowe 30 minut.