pieczony lub grillowany udziec z indyka z kością - roasted or grilled turkey thigh on the bone


Bardzo dobry przepis na nakarmienie większej grupy osób. Udziec z indyka pieczony z papryką i czosnkiem. 

Mięso z udźca jest soczyste. Po upieczeniu wygląda bardzo elegancko i jednym udźcem możemy nakarmić co najmniej 4 osoby.

Warte wypróbowania. Można je rownież upiec na grillu pod przykryciem.

Xo, Lilka


Porcja na 4 osoby
Składniki:

1 duży udziec z indyka z kością
sól i pieprz
słodka papryka
1 ząbek czosnku
oliwa

Wykonanie:

Udziec doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy go oliwą oraz oprószamy papryką i posiekanym ząbkiem czosnku.

Odstawiamy mięso by się marynowało przez minimum godzinę, można zostawić do macerowania się na noc.

Wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez  45 minut skórą do dołu. Następnie przewracamy i pieczemy skórą do góry przez dodatkowe 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika mięso musi odstać dodatkowo około 10 minut.