pożegnanie szparagów - asparagus good bye

Dzisiaj w  kończy się sezon na szparagi. Sezon szparagowy trwa od połowy kwietnia do Św. Jana.

Będąc na rynku w Orłowie kupiłam piękne szparagi oliwkowe z Brus na Kaszubach. Szparagi bardzo cienkie i delikatne wyglądały zupełnie jak szparagi dzikie. Mają piękny kolor, bardzo delikatnie zielony w oliwkowym odcieniu.

Tym razem tylko je lekko obgotowałam i podałam z sosem holenderskim na bazie grejfruta. Sos lekko gorzki, maślany wspaniale komponuje się ze szparagami. Jeżeli nie lubicie grejfruta sprobujcie przygotować ten sos z pomarańczą.

I tym miłym akcentem żegnamy się ze szparagami na rok.

Xo, Lilka


                                                                  Składniki:

1 pęczek szparagów oliwkowych

sos holenderski z grejfrutem
1 jajko
sok  i skórka z jednego grapefruita
sól i pieprz
 1 łyżeczka miodu
masło z ¼ kostki

Wykonanie:

Odłamujemy końcówki szparagów. W rondelku zagotowujemy wodę z solą i obgotowujemy w niej szparagi przez 5 minut.

Sos z grejpfrutem: w misce postawionej nad garnkiem z gotującą się wodą ubijamy jajko z sokiem z grapefruita,  solą i pieprzem. Ubijamy do chwili gdy sos zacznie gęstnieć.

Przecieramy sos przez gęste sito aby pozbyć się cząstek grapefruita. Doprawiamy miodem.

Dodajemy do sosu stopniowo masło aby uzyskać postać majonezu. Możemy użyć blendera dla wytworzenia się pianki.

Gdyby jajko się zważyło wystarczy sos przetrzeć przez sitko aby masa była znów gładka.

Na talerz wykładamy szparagi, polewamy sosem i pieprzymy.