karkówka z pieczarkami - pork shoulder with button mushrooms


Przedstawiam Wam przepis na karkówkę, którą robi moja siostra. Bardzo łatwy i doby przepis na imprezę. Siostra przygotowuje to zawsze na spotkania rodzinne. 

Jest to bardzo praktyczna potrawa - można ją przygotować dużo wcześniej.  Danie jest gotowe i wystarczy je tylko podgrzać. 

Ma bardzo ciekawy smak i zawsze wywołuje zachwyty biesiadników. 

Xoxo, Lilka


Porcja na 10 osób
Składniki:

1,5 kg karkówki wieprzowej
0,5 kg pieczarek
sól i pieprz
mąka do oprószenia kotletów
oliwa
słodka papryka
1 łyżka przecieru pomidorowego
3 łyżki octu winnego
3 łyżki cukru
3 łyżki maggi

Wykonanie:

Mięso kroimy w plastry, rozbijamy lekko, doprawiamy pieprzem i solą. Oprószamy mąką i smażymy na oleju.

Pieczarki myjemy o czyścimy. Kroimy je w grube plastry.

Usmażone kotlety przekładamy do żeliwnego lub żaroodpornego naczynia z pokrywką. Każdą warstwę kotletów przekładamy pieczarkami. Posypujemy wszystko papryką i cukrem, polewamy octem i maggi.

Wkładamy naczynie z mięsem do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni.

Podajemy z puree z ziemniaków.