Przedstawiam Wam przepis na karkówkę, którą robi moja siostra. Bardzo łatwy i doby przepis na imprezę. Siostra przygotowuje to zawsze na spotkania rodzinne.
Jest to bardzo praktyczna potrawa - można ją przygotować dużo wcześniej. Danie jest gotowe i wystarczy je tylko podgrzać.
Ma bardzo ciekawy smak i zawsze wywołuje zachwyty biesiadników.
Porcja na 10 osób
Składniki:
1,5 kg
karkówki wieprzowej
0,5 kg
pieczarek
sól i pieprz
mąka do oprószenia
kotletów
oliwa
słodka
papryka
1 łyżka
przecieru pomidorowego
3 łyżki octu
winnego
3 łyżki cukru
3 łyżki maggi
Wykonanie:
Mięso kroimy w plastry, rozbijamy
lekko, doprawiamy pieprzem i solą. Oprószamy mąką i smażymy na oleju.
Pieczarki myjemy o czyścimy. Kroimy
je w grube plastry.
Usmażone kotlety przekładamy do
żeliwnego lub żaroodpornego naczynia z pokrywką. Każdą warstwę kotletów przekładamy
pieczarkami. Posypujemy wszystko papryką i cukrem, polewamy octem i maggi.
Wkładamy naczynie z mięsem do
piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni.
Podajemy z puree z ziemniaków.