Inna wersja jajka na śniadanie, brunch lub
lunch - bardzo interesujące jajko smażone w chrupiącej panierce.
Najbardziej lubię smażyć je w
oleju truflowym lubpalonym maśle, Polecam również, dla dodatkowego wymiaru smaku, zanim dodamy bułkę tartą, podsmażenie w zwykłej oliwie ząbka czosnku i gałązki tymianku .
Jajka są idealnie chrupiące z zewnątrz, a w środku aksamitne półpłynne żółtko. Balsamico dodaje dodatkowego kwaskowatego wyrazu.
Można to podać na lunch z sałatą a na obiad z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową. Sposobów na wykorzystanie i podanie jest mnóstwo. Zostawiam to waszej wyobraźni.
Polecam.
Porcja na 4 osoby
Składniki:
8 jajek
sól i pieprz
2 łyżki tartej bułki
oliwa truflowa
4 garście mieszanych sałat
kilka rzodkiewek
kiełki rzodkiewki
syrop z balsamico
Wykonanie:
Na
dużą patelnię wlewamy tyle oliwy by pokryć dno, podgrzewamy i wsypujemy na
wierzch bułkę tartą. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia bułki.
Na
bułkę rozbijamy jajka. Jajka solimy i pieprzymy. Smażymy aż się zetnie białko
na spodzie, jajka przewracamy i dosmażamy z drugiej strony. Starajmy się aby
żółtko było trochę płynne.
Na
talerzach rozkładamy sałatę. Na salacie po brzegach układamy rzodkiewkę
pokrojoną w plasterki i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Wykładamy jajka na łoże
z sałaty.