jajka panierowane - eggs fried in breadcrumbs


Inna wersja jajka na śniadanie, brunch lub lunch - bardzo interesujące jajko smażone w chrupiącej panierce. 

Najbardziej lubię smażyć je w oleju truflowym lubpalonym maśle, Polecam również, dla dodatkowego wymiaru smaku, zanim dodamy bułkę tartą, podsmażenie w zwykłej oliwie ząbka czosnku i gałązki tymianku .

Jajka są idealnie chrupiące z zewnątrz, a w środku aksamitne półpłynne żółtko. Balsamico dodaje dodatkowego kwaskowatego wyrazu.

Można to podać na lunch z sałatą a na obiad z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową. Sposobów na wykorzystanie i podanie  jest mnóstwo. Zostawiam to waszej wyobraźni.

Polecam.

Xo, Lilka

Porcja na 4 osoby
Składniki:

8 jajek
sól i pieprz
2 łyżki tartej bułki
oliwa truflowa

4 garście mieszanych sałat
kilka rzodkiewek
kiełki rzodkiewki
syrop z balsamico

Wykonanie:

Na dużą patelnię wlewamy tyle oliwy by pokryć dno, podgrzewamy i wsypujemy na wierzch bułkę tartą. Podsmażamy do lekkiego zrumienienia bułki.

Na bułkę rozbijamy jajka. Jajka solimy i pieprzymy. Smażymy aż się zetnie białko na spodzie, jajka przewracamy i dosmażamy z drugiej strony. Starajmy się aby żółtko było trochę płynne.

Na talerzach rozkładamy sałatę. Na salacie po brzegach układamy rzodkiewkę pokrojoną w plasterki i posypujemy kiełkami rzodkiewki. Wykładamy jajka na łoże z sałaty.

Pokrapiamy jajka syropem z balsamico i przyprawiamy pieprzem.