Utrzymane w tonacji srebra, pstrągi
pieczone w papilotach dają nam bardzo smaczne, soczyste mięso.
Upieczone są na parze w szczelnym zamknięciu zrobionym z papieru do pieczenia lub folii. Smaki ziół i cytryny, piekąc się w papilocie, wnikają w głąb pstrąga zostawiając tam cały swój aromat.
Masło, wytapiając się, tworzy z
aromatycznym płynem wyciekającym z pstrąga pyszny sos nawilżający rybę.
Xo, Lilka
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
4 pstrągi
sól i pieprz
2 cytryny
pęczek szczypioru
pęczek pietruszki
pęczek kopru
masło
4 arkusze papieru do pieczenia
Wykonanie:
Pstrągi
myjemy i osuszamy. Cytrynę myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w plasterki.
Układamy
po jednym pstrągu na wysokości 2/3 papieru do pieczenia na 2 do 3 plasterkach
cytryny. Do środka ryby wkładamy po gałązce z każdego zioła. Całość doprawiamy solą i
pieprzem. Na rybie układamy do 2-3 plasterki cytryny a na tym kładziemy po
kawałeczku masła. Całość szczelnie zawijamy.
Pakieciki
z rybą układamy na blachę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
Ryby
podajemy w rozciętym papilocie, lub wyjętą z opakowania z plasterkami cytryny i
sałatą przyprawioną cytryną i oliwą.