pstrąg w papilocie - trout en papillote



Utrzymane w tonacji srebra, pstrągi pieczone w papilotach dają nam bardzo smaczne, soczyste mięso.

Upieczone są na parze w szczelnym zamknięciu zrobionym z papieru do pieczenia lub folii. Smaki ziół i cytryny, piekąc się w papilocie, wnikają w głąb pstrąga zostawiając tam cały swój aromat.

Masło, wytapiając się, tworzy z aromatycznym płynem wyciekającym z pstrąga pyszny sos nawilżający rybę.

Xo, Lilka

Porcja na 4 osoby
Składniki:

4 pstrągi
sól i pieprz
2 cytryny
pęczek szczypioru
pęczek pietruszki
pęczek kopru
masło

4 arkusze papieru do pieczenia

Wykonanie:

Pstrągi myjemy i osuszamy. Cytrynę myjemy dokładnie, osuszamy i kroimy w plasterki.

Układamy po jednym pstrągu na wysokości 2/3 papieru do pieczenia na 2 do 3 plasterkach cytryny. Do środka ryby wkładamy po gałązce z każdego zioła. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Na rybie układamy do 2-3 plasterki cytryny a na tym kładziemy po kawałeczku masła. Całość szczelnie zawijamy.

Pakieciki z rybą układamy na blachę i pieczemy w  piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.

Ryby podajemy w rozciętym papilocie, lub wyjętą z opakowania z plasterkami cytryny i sałatą przyprawioną cytryną i oliwą.