Dzisiaj pokażę Wam wspaniały sposób smażenia (grillowania) kurczaka pod cegłą. Jest to stary włoski sposób smażenia i nazywa
się ‘al mattone’.
Oczywiście nazwa nie jest tylko pustą nazwą bo do przyciśnięcia mięsa używamy
najprawdziwszych cegieł. Nie wysyłam Was od razu do składu budowlanego po cegły, bo można je łatwo zastąpić.
U mnie rolę cegły spełnia ciężka żeliwna
patelnia owinięta od spodu folią. Możemy też kurczaka przycisnąć ciężkim
garnkiem. Natomiast jeżeli nie macie żadnego ciężkiego naczynia, cegła owinięta folią jest tutaj jak najbardziej na miejscu, szczególnie jeżeli
grillujemy w ogrodzie.
Dzięki tej metodzie całe mięso
przylega do grilla, przez co równo się piecze. Skórka jest cudownie chrupiąca, mięso soczyste a smak wyborny.
Ja zrobiłam teraz uda z kurczaka. Ale
cały kurczak, rozcięty wzdłuż kręgosłupa (vide. przepis na kurczaka
zagrodowego) i spłaszczony w mostku bardzo dużo skorzysta na tym sposobie grillowania.
Zachęcam do zastosowania tej metody.
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
4 uda z
kurczaka
sól i pieprz
olej
ząbek czosnku
masło ziołowe
do podania
Wykonanie:
Rozgrzewamy patelnię grillową lub
grill. Dwie cegły owijamy szczelnie folią aluminiową.
Z udek kurczaka wycinamy kości, mięso
doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Na patelnię grillową wylewamy trochę oleju.
Kurczaka kładziemy na patelnię skórą do dołu i smażymy 2 minuty na dużym ogniu.
Przyciskamy mięso cegłami i zmniejszamy ogień pod patelnią.
Smażymy ok.10 minut, zdejmujemy cegły
i przewracamy mięso. Ponownie przyciskamy je cegłami.
Smażymy dodatkowo 10 minut na drugiej
stronie. Po czy powtarzamy czynność odwracając mięso skórą do dołu i smażymy
dodatkowo 10 minut pod cegłami.