tarta z koziej rury z plecionką z cukinii i szynki - goat cheese tart with zucchini and ham lattice

Lekka ale sycąca tarta na początek lata. Wspaniałe kruche ciasto z mąki razowej o lekko orzechowym smaku. 

Wypełnienie z pysznej koziej rury doprawionej ziołami i zielonym groszkiem. Całość zwieńczona kratką z cukinii i przeplecionej szynki wędzonej. 

Aromat z szynki przenika do nadzienia - tarta pachnie pięknie szynką i ziołami. Świetna propozycja  na  obiad, jako kanapka do pracy czy do zabrania na piknik.

Polecam,

Xo, Lilka


Jedna duża tarta o średnicy 24 cm
Składniki:

kruche ciasto z mąki razowej:
1 szklanka mąki razowej
½ łyżeczki soli
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
1 jajko

nadzienie:
2 sery kozia rura lub podobne
2 jajka
sól i pieprz
1 łyżka tymianku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 szklanka zielonego groszku
2 cukinie średniej wielkości
6 cienkich plastrów szynki lekko podwędzanej lub innej

Wykonanie:

Z mąki, soli, masła i jajka wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

W międzyczasie kroimy cukinie w cienkie plastry na mandolinie. Solimy je i odstawiamy do czasu końcowego składania wypieku. Plastry szynki kroimy wzdłuż na pół.

Wykładamy ciastem formy do tarty (najlepsza jest z wyjmowanym dnem), nakłuwamy spód widelcem, schładzamy jeszcze raz przez następne 30 minut. Pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy kruche ciasto przez następne 10 minut.

W międzyczasie mieszamy dokładnie serek kozi z jajkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy parmezan i świeże zioła. Dodajemy szklankę groszku.

Do podpieczonych spodów wlewamy nadzienie z serka koziego, na wierzchu układamy plasterki cukinii, prostopadle do siebie, przeplatając je jak koszyk. Pomiędzy cukinie wplatamy plastry szynki pokrojone wzdłuż na pół.

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.