Wypełnienie z pysznej koziej rury doprawionej ziołami i zielonym groszkiem. Całość zwieńczona kratką z cukinii i przeplecionej szynki wędzonej.
Aromat z szynki przenika do nadzienia - tarta pachnie pięknie szynką i ziołami. Świetna propozycja na obiad, jako kanapka do pracy czy do zabrania na piknik.
Polecam,
Xo, Lilka
Polecam,
Xo, Lilka
Jedna
duża tarta o średnicy 24 cm
Składniki:
kruche ciasto z mąki razowej:
1 szklanka mąki razowej
½ łyżeczki soli
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
1 jajko
nadzienie:
2 sery kozia rura lub podobne
2 jajka
sól i pieprz
1 łyżka tymianku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 szklanka zielonego groszku
2 cukinie średniej wielkości
6 cienkich plastrów szynki lekko podwędzanej lub innej
Wykonanie:
Z mąki, soli, masła i jajka wyrabiamy kruche
ciasto. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią
spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.
W międzyczasie kroimy cukinie w cienkie
plastry na mandolinie. Solimy je i odstawiamy do czasu końcowego składania
wypieku. Plastry szynki kroimy wzdłuż na pół.
Wykładamy ciastem formy do tarty (najlepsza
jest z wyjmowanym dnem), nakłuwamy spód widelcem, schładzamy jeszcze raz przez
następne 30 minut. Pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 180 st. C, aż ciasto
będzie lekko złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy kruche ciasto
przez następne 10 minut.
W międzyczasie mieszamy dokładnie serek kozi z
jajkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy parmezan i świeże zioła.
Dodajemy szklankę groszku.
Do podpieczonych spodów wlewamy nadzienie z
serka koziego, na wierzchu układamy plasterki cukinii, prostopadle do siebie, przeplatając
je jak koszyk. Pomiędzy cukinie wplatamy plastry szynki pokrojone wzdłuż na
pół.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30
minut.