Uwielbiamy gołąbki. Oczywiście moja Mama robi najlepsze. Ilekroć wyjeżdżaliśmy na dłużej Mama na nasz powrót przygotowywała swoje pyszne gołąbki.
Tym razem chciałam wypróbować trochę inny przepis - wymyśliłam sobie, że zrobię je na wzór spring rollsów.
Wykorzystałam mięso indyka i nie dodałam ryżu. Dodałam do środka marchewkę pokrojoną w słupki i zawinęłam farsz w plaster cukinii a następnie w liście kapusty.
Przyprawiłam gołąbki imbirem, sosem sojowym i czosnkiem. Wyszły naprawdę bardzo smaczne.
Xo, Lilka
10
gołąbków
Składniki:
1 mała kapusta
500 g mielonego indyka
sól i pieprz
1 cukinia
2 marchewki
1 łodyga selera naciowego
olej do smażenia
sos sojowy
szczypior
imbir
czosnek
1 łyżka pasty pomidorowej
Wykonanie:
Nacinamy głąb w kapuście. Kapustę obgotowujemy
w garnku z wodą. Oddzielamy liście i wycinamy zgrubienia z liści. Odstawiamy.
Cukinię kroimy na mandolinie na cienkie
podłużne plastry. Cukinię solimy i odstawiamy.
Marchewkę kroimy na cienkie słupki.
Łodygę selera, marchew i szczypior od jednej
cebulki kroimy w drobną kostkę o wielkości 0,5 cm. Podsmażamy warzywa w 1 łyżce
oleju do miękkości. Studzimy.
Mięso przekładamy do miski, dodajemy podsmażone,
ostudzone warzywa. Doprawiamy mięso 1 łyżeczką świeżego imbiru. Dodajemy sos
sojowy i pieprz.
Dobrze jest przesmażyć odrobinę farszu aby
sprawdzić czy jest dobrze przyprawiony.
Na liściu kapusty układamy jeden lub dwa
plastry cukinii. Na wierzch kładziemy trochę mięsa, na to kładziemy kilka słupków
marchwi. Zawijamy farsz najpierw w cukinię, a następnie zawijamy kapustę tak
jak gołąbki.
Powtarzamy czynność do wykorzystania całego
farszu. Kapustę, która została siekamy grubo.
Gołąbki podsmażamy na patelni z ząbkiem
czosnku. Przekładamy gołąbki do żaroodpornego naczynia, polewamy pastą pomidorową
rozpuszczoną w wodzie i sosem sojowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni C przez 45 minut.
Podajemy posypane posiekanym szczypiorem.