tarta z kurkami - chanterelle mushroom tart


W końcu pojawiły się pierwsze kurki. Uwielbiam je za piękny kolor i wspaniały lekko pieprzowy smak.

Pierwsze danie jakie zrobiłam w tym sezonie to tarta z nadzieniem z kurek. Cudowne malutkie grzybki zatopione w kremie z kurek i parmezanu.

Coś wspaniałego,

Xo, Lilka


Jedna duża tarta o średnicy 24 cm
Składniki:
kruche ciasto z mąki razowej:
1 szklanka mąki razowej
½ łyżeczki soli
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
1 jajko

nadzienie:
1 szklanka kurek
1 szczypior pokrojony w plasterki
1 gałązka tymianku

1 szklanka kurek
2 jajka
sól i pieprz
1 szklanka startego parmezanu
1 łyżka tymianku

Wykonanie:

Z mąki, soli, masła i jajka wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

W międzyczasie podsmażamy 1 szklankę umytych kurek ze szczypiorkiem i tymiankiem.

Wykładamy ciastem formy do tarty (najlepsza jest z wyjmowanym dnem), nakłuwamy spód widelcem, schładzamy jeszcze raz przez następne 30 minut. Pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy kruche ciasto przez następne 10 minut.

Ostudzone lekko kurki miksujemy na gładką masę, dodajemy jajka, parmezan i miksujemy  dokładnie. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy 1 szklankę kurek i 1 łyżkę tymianku.

Do podpieczonych spodów wlewamy nadzienie z kurek. Pieczemy tartę w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.