chłodnik ze szczawiu z łososiem i jajkiem - sorrel gazpacho with salmon and egg


Naturalnie cytrynowy smak szczawiu doskonale pasuje do tłustych ryb, takich jak łosoś. Można zrobić z jego dodatkiem wspaniały sos do łososia.

Dzisiaj postanowiłam przygotować chłodnik ze szczawiu z dodatkiem łososia i tradycyjnych dodatków do chłodnika z botwinki.

Wszystko utrzymane jest w różnych odcieniach zieleni z delikatnie różowym kolorem łososia i jaskrawym  żółtkiem jajka.

Bardzo orzeźwiająca i sycąca zupa.

Xo, Lilka


Na  4 porcje
Składniki:

zupa szczawiowa
1 pęczek szczawiu
 1 łyżka oliwy
1 cebula ze szczypiorem
2 marchewki
kawałek selera
1 mala pietruszka
sól i pieprz
1 jogurt naturalny

do podania
2 jajka
łosoś świeży pieczony 200 g
4 małe ogórki gruntowe
2 cebulki ze szczypiorem
4 gałązki pietruszki
4 gałązki koperku

kilka gałązek kopru do dekoracji

Wykonanie:

Szczaw myjemy, odkrawamy łodygi i siekamy je grubo. Liście siekamy i odkładamy na bok. Włoszczyznę czyścimy, kroimy na kawałki.

Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na pół.
Łososia pieczemy przez 20 minut z solą i pieprzem. Studzimy i dzielimy na cząstki.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki
Cebulki kroimy w plasterki
Pietruszkę i koper  siekamy

zupa szczawiowa

W garnku, w 1 łyżce oleju podsmażamy 2 cebulki ze szczypiorem pokrojone w kawałki. Dodajemy ząbek czosnku i dusimy aż cebulka i szczypior zmiękną. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i łodygi szczawiu i zalewamy wrzątkiem. 

Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyłączamy palnik. Na koniec do zupy dodajemy posiekane liście szpinaku.

Zupę studzimy lekko i miksujemy w blenderze razem z jogurtem. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy gęstość zupy.

Można podawać ciepłą z ziemniakami i jajkiem, w temperaturze pokojowej lub jako chłodnik.

podanie

Na dnie talerza układamy równomiernie kilka kawałków łososia. Na środku układamy połówkę jajka. Dookoła rozrzucamy kawałki ogórka. Na całość wylewamy schłodzoną zupę. Wszystko posypujemy posiekanymi ziołami.

Przystrajamy głązkami kopru.