Naturalnie cytrynowy smak szczawiu doskonale
pasuje do tłustych ryb, takich jak łosoś. Można zrobić z jego dodatkiem
wspaniały sos do łososia.
Dzisiaj postanowiłam przygotować
chłodnik ze szczawiu z dodatkiem łososia i tradycyjnych dodatków do chłodnika z
botwinki.
Wszystko utrzymane jest w różnych
odcieniach zieleni z delikatnie różowym kolorem łososia i jaskrawym żółtkiem jajka.
Bardzo orzeźwiająca i sycąca zupa.
Xo, Lilka
Na 4 porcje
Składniki:
zupa szczawiowa
1 pęczek szczawiu
1 łyżka oliwy
1 cebula ze szczypiorem
2 marchewki
kawałek selera
1 mala pietruszka
sól i pieprz
1 jogurt naturalny
do podania
2 jajka
łosoś świeży pieczony 200 g
4 małe ogórki gruntowe
2 cebulki ze szczypiorem
4 gałązki pietruszki
4 gałązki koperku
kilka gałązek kopru do dekoracji
Wykonanie:
Szczaw
myjemy, odkrawamy łodygi i siekamy je grubo. Liście siekamy i odkładamy na bok.
Włoszczyznę czyścimy, kroimy na kawałki.
Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na
pół.
Łososia pieczemy przez 20 minut z solą
i pieprzem. Studzimy i dzielimy na cząstki.
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w
plasterki
Cebulki kroimy w plasterki
Pietruszkę i koper siekamy
zupa
szczawiowa
W
garnku, w 1 łyżce oleju podsmażamy 2 cebulki ze szczypiorem pokrojone w
kawałki. Dodajemy ząbek czosnku i dusimy aż cebulka i szczypior zmiękną. Dodajemy pokrojoną
włoszczyznę i łodygi szczawiu i zalewamy wrzątkiem.
Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok. 10
minut, aż warzywa będą miękkie. Wyłączamy palnik. Na koniec do zupy dodajemy posiekane liście szpinaku.
Zupę studzimy lekko i miksujemy w
blenderze razem z jogurtem. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. Sprawdzamy
gęstość zupy.
Można podawać ciepłą z ziemniakami i
jajkiem, w temperaturze pokojowej lub jako chłodnik.
podanie
Przystrajamy głązkami kopru.