mufinki jagodowe - blueberry muffins

Co powiecie na mufinki jagodowe? W końcu pojawiły się jagody i możemy oddać się pasji pieczenia najlepszych mufinków na  świecie. Wspaniałe złote ciasto z plamkami fioletowego, jagodowego smaku. Pycha!

Bardzo smaczne, lekkie i w sam raz na lato, mufinki jagodowe będą wspaniałą propozycją na letnie śniadanie. Możemy je zjeść na deser z kompotem z jagód, na podwieczorek z serkiem kremowym. 

Mufinki jagodowe są świetne na wszelkie okazje. Polecam!

Xo, Lilka


12 mufinek
Składniki:

3/4 szklanki cukru
1¼ szklanki mąki
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka mąki kukurydzianej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
2 szklanki maślanki
2 jajka
½ szklanki oleju
1 łyżeczka wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
2 szklanki jagód

2 łyżki cukru demerara do posypania mufinek przed pieczeniem

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

W misce przesiewamy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.

W osobnym naczyniu rozbijamy jajka. Dodajemy cukier, olej, maślankę, wanilię i skórkę cytrynową. Miksujemy - mokre składniki będą wyglądać jak majonez.

Dodajemy jajka do suchych składników i mieszamy bardzo delikatnie do połączenia składników. Dodajemy jagody, mieszamy. Nie mieszamy zbyt mocno aby mufinki nie były twarde.

Nakładamy masę do formy do mufinek po brzegi. Posypujemy wierzch cukrem trzcinowym.

Pieczemy w piekarniku przez 35 minut.


Zamiast mieszać różne rodzaje mąki możecie użyć 3 ¼ szklanki mąki pszennej.