Co powiecie na mufinki jagodowe? W
końcu pojawiły się jagody i możemy oddać się pasji pieczenia najlepszych mufinków
na świecie. Wspaniałe złote ciasto z
plamkami fioletowego, jagodowego smaku. Pycha!
Bardzo smaczne, lekkie i w sam raz na
lato, mufinki jagodowe będą wspaniałą propozycją na letnie śniadanie. Możemy je
zjeść na deser z kompotem z jagód, na podwieczorek z serkiem kremowym.
Mufinki
jagodowe są świetne na wszelkie okazje. Polecam!
Xo, Lilka
12
mufinek
Składniki:
3/4 szklanki
cukru
1¼ szklanki
mąki
1 szklanka
mąki owsianej
1 szklanka
mąki kukurydzianej
4 łyżeczki proszku
do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
2 szklanki maślanki
2 jajka
½ szklanki
oleju
1 łyżeczka
wanilii
skórka otarta
z 1 cytryny
2 szklanki
jagód
2 łyżki cukru demerara do posypania mufinek przed pieczeniem
2 łyżki cukru demerara do posypania mufinek przed pieczeniem
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
W misce przesiewamy: mąkę, sodę, proszek
do pieczenia i sól.
W osobnym naczyniu rozbijamy jajka.
Dodajemy cukier, olej, maślankę, wanilię i skórkę cytrynową. Miksujemy - mokre
składniki będą wyglądać jak majonez.
Dodajemy jajka do suchych składników i
mieszamy bardzo delikatnie do połączenia składników. Dodajemy jagody,
mieszamy. Nie mieszamy zbyt mocno aby mufinki nie były twarde.
Nakładamy masę do formy do mufinek po
brzegi. Posypujemy wierzch cukrem trzcinowym.
Zamiast mieszać różne rodzaje mąki możecie użyć 3 ¼ szklanki mąki pszennej.