tarta z karmelizowanym czosnkiem i kozim serem - Yotam Ottolenghi - caramelized garlic and goat cheese tart


Około dwóch lat temu widziałam w programie Marty Stewart jak Yotam Ottolenghi, promując swoją książkę Plenty, przygotowywał tę tartę. Tarta i książka bardzo mi przypadły do gustu.  

Ze zrobieniem tarty czekałam do chwili obecnej. Dlaczego? Otóż dlatego, że ilość czosnku w tarcie kojarzyła mi się z ilością, którą można odstraszyć z okolicy wszystkie wampiry.

Karmelizowanie czosnku pozbawia go ostrości nadając jednoczenie słodki i ziołowy aromat.

Tarta jest przepyszna chociaż  bardziej dla wielbicieli czosnku, ale może nie tylko?

Xo, Lilka


Jedna duża tarta o średnicy 24 cm
Składniki:

kruche ciasto z mąki razowej:
1 szklanka mąki razowej
½ łyżeczki soli
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
1 jajko

nadzienie:
karmelizowany czosnek z dwóch główek
1 serek kozia rura lub podobny kozi ser
2 jajka
2 opakowania jogurtu koziego
sól i pieprz
1 łyżka tymianku

Wykonanie:

Z mąki, soli, masła i jajka wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto zbieramy w kulę, a następnie formujemy w dysk i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

W międzyczasie karmelizujemy czosnek wg przepisu obok na czosnek karmelizowany.

Wykładamy ciastem formę do tarty (najlepsza jest z wyjmowanym dnem), nakłuwamy spód widelcem, schładzamy jeszcze raz przez następne 30 minut. Pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy kruche ciasto przez następne 10 minut.

W międzyczasie mieszamy dokładnie jogurt kozi z jajkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy tymianek..

Do podpieczonych spodów wkładamy równomiernie ząbki czosnku, pomiędzy czosnek wkładamy kawałki koziego sera a na wierzch wlewamy jajka wymieszane z jogurtem. Przy wlewaniu jajek starajmy się wlewać sos tak, aby czosnek i kawałki sera wystawały ponad jego powierzchnię.

Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.