karmelizowany czosnek - caramelized garlic


Karmelizowany czosnek przeznaczony jest do tarty z karmelizowanym czosnkiem. Nadaje tarcie niezwykłej słodyczy i lekkiego smaku czosnku. Wspaniale komponuje się z lekko cierpkim kozim serem.

Karmelizowanie czosnku pozbawia go ostrości nadając jednoczenie słodki i ziołowy aromat.

Możemy dodać go do tarty jak w przepisie obok, ale możemy wykorzystać go w nadzieniu do makaronu, jako smarowidło do chleba.

Polecam,

Xo, Lilka


2 główki czosnku na 1 tartę z karmelizowanym czosnkiem

Składniki:

2 główki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka balsamico
¾ łyżki cukru trzcinowego
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki rozmarynu


Wykonanie:

Główki czosnku dzielimy na ząbki i obieramy z łusek.

W rondelku zagotowujemy 1 szklankę wody, dodajemy czosnek i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty. Odcedzamy wodę, po czym ponownie zalewamy czosnek wodą i znowu zagotowujemy. Odcedzamy wodę ponownie.

Do rondelka dodajemy łyżkę oliwy i balsamico, zasypujemy wszystko cukrem i dodajemy zioła. Karmelizujemy aż ząbki czosnku nabiorą pięknego brązowego koloru.