Karmelizowany czosnek przeznaczony
jest do tarty z karmelizowanym czosnkiem. Nadaje tarcie niezwykłej słodyczy i
lekkiego smaku czosnku. Wspaniale komponuje się z lekko cierpkim kozim serem.
Karmelizowanie czosnku pozbawia go
ostrości nadając jednoczenie słodki i ziołowy aromat.
Możemy dodać go do tarty jak w
przepisie obok, ale możemy wykorzystać go w nadzieniu do makaronu, jako
smarowidło do chleba.
Polecam,
Xo, Lilka
2
główki czosnku na 1 tartę z karmelizowanym czosnkiem
Składniki:
2 główki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka balsamico
¾ łyżki cukru trzcinowego
½ łyżeczki tymianku
½ łyżeczki rozmarynu
Wykonanie:
Główki czosnku dzielimy na ząbki i obieramy z łusek.
W rondelku zagotowujemy 1 szklankę wody,
dodajemy czosnek i zagotowujemy. Gotujemy 3 minuty. Odcedzamy wodę, po czym
ponownie zalewamy czosnek wodą i znowu zagotowujemy. Odcedzamy wodę ponownie.
Do rondelka dodajemy łyżkę oliwy i balsamico,
zasypujemy wszystko cukrem i dodajemy zioła. Karmelizujemy aż ząbki czosnku
nabiorą pięknego brązowego koloru.