bakłażan omdlały imam - imam byialdi - eggplant fainted imam


Są dwie teorie na temat powstania nazwy tej wspaniałej tureckiej potrawy z bakłażana. 

Jedna mówi, że  turecki imam był tak zachwycony potrawą przygotowaną przez swoją żonę, że omdlał z wrażenia po jej spróbowaniu. Inna teoria mówi, że omdlał ze względu na ilość zużytej do potrawy oliwy.  

Niezależnie od pochodzenia nazwy, jest to pyszne danie z bakłażanów pieczonych z cebulą, czosnkiem, pomidorami i oliwą.

Pierwszy raz spróbowałam go dawno temu, kiedy oberżyny nie były u nas znane. Mieliśmy kiedyś znajomą Gruzinkę, i to Nana dała nam do spróbowania słoik bakłażana w pomidorach i oliwie. Była to wyjątkowo  smaczna potrawa.

Można ją kupić gotową w puszce, ale zdecydowanie polecam zrobienie jej samemu. Poczujecie się zupełnie jak imam. Omdlenie gwarantowane.

Xo, Lilka


























Porcja na 4 osoby

Składniki:

2 bakłażany średniej wielkości
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów pelati lub 2 szklanki świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę
sól i pieprz
oliwa

do podania:  zielona pietruszka i listki bazylii

Wykonanie:

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry o grubości 0,5 cm pozostawiając nieprzekrojone u nasady, rozkładamy je w wachlarz, solimy i odstawiamy na 30 minut aby pozbyć się ewentualnej goryczki.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Podsmażamy je z odrobiną oliwy i czosnkiem do czasu aż będą szkliste.

Bakłażany płuczemy z soli, osuszamy i kładziemy w formie wachlarza w naczyniu do zapiekania. Na bakłażanach kładziemy cebulę. Całość pokrywamy pomidorami. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Wszystko polewamy oliwą, której nie żałujemy.

Pieczemy bakłażany przez 45 minut aż  będą miękkie a z pomidorów utworzy się sos.

Podajemy na ciepło lub na zimno z chlebem do maczania oliwy.

Dodany do akcji warzywa psiankowate 2013