Świeży smak pomidorów
jaki wyczuwamy w tej zupie jest niesamowity. Pieczenie koncentruje ich smak ale
pozostawia go świeżym. Nie ma tu wielu składników tylko pomidory, oliwa,
czosnek i bazylia.
Zupa ta wygląda
przepięknie w tym kolorze, który przypomina kolor nowojorskich taksówek,
dlatego dla swoich celów nazywam ją zupą taxi.
Podaję zupę z
mozzarellą in carrozza, ale jakakolwiek bruschetta albo grzanki dodane do zupy
wystarczą na lekki posiłek.
Xo, Lilka
Na 4 porcje
Składniki:
1 kg żółtych pomidorów
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
4 gałązki bazylii
Wykonanie:
Pomidory
myjemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy je oliwą. Doprawiamy solą
i pieprzem, dodajemy do blachy ząbki czosnku i bazylię.
Pieczemy
w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Po
upieczeniu pomidorów przekładamy je do garnka i miksujemy blenderem.
Przecieramy zupę przez sito. Przekładamy puree do garnka, dodajemy wodę aby
uzyskać zupę o gęstości jaka nam odpowiada i zagotowujemy. Doprawiamy zupę solą
i pieprzem.
Podajemy ciepłą lub schłodzoną jako gazpacho.