żółta zupa pomidorowa taxi - taxi yellow tomato soup


Świeży smak pomidorów jaki wyczuwamy w tej zupie jest niesamowity. Pieczenie koncentruje ich smak ale pozostawia go świeżym. Nie ma tu wielu składników tylko pomidory, oliwa, czosnek i bazylia.

Zupa ta wygląda przepięknie w tym kolorze, który przypomina kolor nowojorskich taksówek, dlatego dla swoich celów nazywam ją zupą taxi.

Podaję zupę z mozzarellą in carrozza, ale jakakolwiek bruschetta albo grzanki dodane do zupy wystarczą na lekki posiłek.

Xo, Lilka




Na  4 porcje
Składniki:

1 kg żółtych pomidorów
 1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
4 gałązki bazylii

Wykonanie:

Pomidory myjemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy je oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do blachy ząbki czosnku i bazylię.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Po upieczeniu pomidorów przekładamy je do garnka i miksujemy blenderem. Przecieramy zupę przez sito. Przekładamy puree do garnka, dodajemy wodę aby uzyskać zupę o gęstości jaka nam odpowiada i zagotowujemy. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Podajemy ciepłą lub schłodzoną jako gazpacho.