Tym razem kremowa wersja sosu do
spaghetti z cukinii przygotowana na bazie koziego sera.
W tym sosie znajdziemy kwaskowość
koziego serka, połączoną ze słodyczą cebuli przełamaną lekko leśnym, drzewnym smakiem ziół.
Sos może równie dobrze być podany ze
spaghetti z durum semoliny.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
sól
sos
125 gram serka koziego
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
oliwa
1 szklanka startego parmezanu
po 1 łyżce posiekanego szczypioru, tymianku i pietruszki
Wykonanie:
Cukinie
myjemy, ścinamy końcówki i ścieramy cukinię na tarce (na grubych oczkach) na
długie nitki. Cukinię przekładamy do miski, solimy i odstawiamy aby cukinia
zmiękła. Wnętrza cukinii kroimy w grubą kostkę.
W
międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej drobno posiekaną cebulę
i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażamy aż cebula będzie
szklista. Dodajemy do cebuli kawałki cukinii, doprawiamy solą i pieprzem i
dalej podsmażamy.
Gdy
cebula będzie usmażona dodajemy do niej kozi ser. Mieszamy aż ser się rozpuści.
Następnie doprawiamy parmezanem i ziołami. Sprawdzamy czy sos jest
wystarczająco doprawiony.
Na
koniec do sosu dodajemy cukinię i mieszamy. Wykładamy na talerze. Posypujemy
parmezanem i listkami pietruszki.