spaghetti z cukinii z kozim serem - zucchini spaghetti with goat's cheese


Tym razem kremowa wersja sosu do spaghetti z cukinii przygotowana na bazie koziego sera.

W tym sosie znajdziemy kwaskowość koziego serka, połączoną ze słodyczą cebuli przełamaną lekko leśnym, drzewnym  smakiem ziół.

Sos może równie dobrze być podany ze spaghetti z durum semoliny.

Xo, Lilka


Proporcja na 4 osoby
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
sól

sos
125 gram serka koziego
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
oliwa
1 szklanka startego parmezanu
po 1 łyżce posiekanego szczypioru, tymianku i pietruszki

Wykonanie:

Cukinie myjemy, ścinamy końcówki i ścieramy cukinię na tarce (na grubych oczkach) na długie nitki. Cukinię przekładamy do miski, solimy i odstawiamy aby cukinia zmiękła. Wnętrza cukinii kroimy w grubą kostkę.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażamy aż cebula będzie szklista. Dodajemy do cebuli kawałki cukinii, doprawiamy solą i pieprzem i dalej podsmażamy.

Gdy cebula będzie usmażona dodajemy do niej kozi ser. Mieszamy aż ser się rozpuści. Następnie doprawiamy parmezanem i ziołami. Sprawdzamy czy sos jest wystarczająco doprawiony.

Na koniec do sosu dodajemy cukinię i mieszamy. Wykładamy na talerze. Posypujemy parmezanem i listkami pietruszki.