Dla osób, które lubią spaghetti ale
nie mogą go jeść, z różnych względów, czy to nietolerancji glutenu czy innych chorób,
jest nadzieja. Nie martwcie się bo możemy zjeść jego alternatywną wersję. Do tego pyszną i bardzo zdrową –
spaghetti z cukinii.
Ostatnio zrobiłam kilka rodzajów 'makaronu' z cukinii, fettucine i spaghetti. Rewelacja. Dodajemy świetny sos i jakbyśmy jedli prawdziwy makaron.
Fettucine zrobiłam tak, że ścięłam wstążki
z cukinii obieraczką. Spaghetti robię ścierając cukinie na tarce na długie
nitki. Środki z cukinii kroję w kostkę i
dodaję do sosu dla zróżnicowania jego struktury.
Przygotowałam dwa rodzaje 'pasty': wegańską z sosem z pomidorów, oraz wersję wzbogaconą o tuńczyka. Obie są pyszne!
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
sól
sos
2 puszki pomidorów pelati (latem używamy świeżych pomidorów)
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
4 gałązki mięty
1 ostra papryczka
oliwa
wersja wzbogacona
2 puszki tuńczyka: filety w oleju
Wykonanie:
Cukinie
myjemy, ścinamy końcówki i ścieramy cukinię na tarce (na grubych oczkach) na długie nitki. Cukinię przekładamy do miski,
solimy i odstawiamy aby zmiękła. Środki cukinii kroimy w grubą kostkę.
W
międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej drobno posiekaną cebulę i
ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażamy aż cebula będzie szklista.
Dodajemy do cebuli kawałki cukinii oraz pomidory. Gotujemy
na małym ogniu przez 10 minut.
Następnie dodajemy do pomidorów miętę i ostrą papryczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko razem następne 10-15 minut aż sos zgęstnieje.
Następnie dodajemy do pomidorów miętę i ostrą papryczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko razem następne 10-15 minut aż sos zgęstnieje.
Na
koniec do sosu dodajemy cukinię i mieszamy. Nakładamy na talerze.
W
wersji wzbogaconej, na koniec gotowania sosu, dodajemy do niego tuńczyka z
puszki.