spaghetti z cukinii z pomidorami i miętą - zucchini spaghetti with tomatoes and mint


Dla osób, które lubią spaghetti ale nie mogą go jeść, z różnych względów, czy to nietolerancji glutenu czy innych chorób, jest nadzieja. Nie martwcie się bo możemy zjeść jego alternatywną wersję. Do tego pyszną i bardzo zdrową – spaghetti z cukinii.

Ostatnio zrobiłam kilka rodzajów 'makaronu' z cukinii, fettucine i spaghetti. Rewelacja. Dodajemy świetny sos i jakbyśmy jedli prawdziwy makaron.

Fettucine zrobiłam tak, że ścięłam wstążki z cukinii obieraczką. Spaghetti robię ścierając cukinie na tarce na długie nitki. Środki z cukinii kroję w kostkę i dodaję do sosu dla zróżnicowania jego struktury.

Przygotowałam dwa rodzaje 'pasty': wegańską z sosem z pomidorów, oraz wersję wzbogaconą o tuńczyka. Obie są pyszne!

Xo, Lilka


Proporcja na 4 osoby
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
sól

sos
2 puszki pomidorów pelati (latem używamy świeżych pomidorów)
1 cebula średniej wielkości
2 ząbki czosnku
4 gałązki mięty
1 ostra papryczka
oliwa

wersja wzbogacona
2 puszki tuńczyka:  filety w oleju

Wykonanie:

Cukinie myjemy, ścinamy końcówki i ścieramy cukinię na tarce (na grubych oczkach)  na długie nitki. Cukinię przekładamy do miski, solimy i odstawiamy aby zmiękła. Środki cukinii kroimy w grubą kostkę.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę,  dodajemy do niej drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażamy aż cebula będzie szklista. Dodajemy do cebuli kawałki cukinii oraz pomidory. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. 

Następnie dodajemy do pomidorów miętę i ostrą papryczkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko razem następne 10-15 minut aż sos zgęstnieje.

Na koniec do sosu dodajemy cukinię i mieszamy. Nakładamy na talerze.

W wersji wzbogaconej, na koniec gotowania sosu, dodajemy do niego tuńczyka z puszki.