sałatka z pieczoną dynią i kozim serem - salad of roasted pumpkin and goat's cheese


Tym razem zrobiłam sałatkę w kolorach późnego lata lub jesieni. Dynia kojarzy nam się z jesienią, z jej kolorami, z halloween.

Jednak na zupę, pierogi, risotto, tarty czy inne jesienne potrawy przyjdzie jeszcze czas. Dzisiaj coś bardziej odpowiedniego na letnią porę.

Na rynku już można kupić dynie. Kupiłam piękny kawałek dyni i postanowiłam zrobić z niej roladki. Jeszcze tego nie robiłam  ale uważam, że roladki i sałata wyszły wyśmienicie.

Xo, Lilka




Proporcja na 4 osoby
Składniki:

ćwiartka dyni
200 g koziego sera
½ szklanki startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
cząber
oliwa

4 szklanki rukoli
sól i pieprz
4 łyżki oliwy
oliwki
pestki dyni
ocet balsamico
olej z pestek dyni

Wykonanie:

Dynię kroimy na mandolinie na cienkie plastry. Kozi ser mieszamy z parmezanem i jajkiem, doprawiamy pieprzem i solą. Plaster dyni smarujemy serem i zwijamy.

Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy 2 ząbki czosnku i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Na talerzu układamy liście sałaty. Na środku umieszczamy po 4-5 roladek z dyni. Całość posypujemy oliwkami i pestkami dyni. Całość polewamy balsamico, oliwą i olejem z pestek dyni.