Tym razem zrobiłam sałatkę w kolorach
późnego lata lub jesieni. Dynia kojarzy nam się z jesienią, z jej kolorami, z halloween.
Jednak na zupę, pierogi, risotto,
tarty czy inne jesienne potrawy przyjdzie jeszcze czas. Dzisiaj coś bardziej
odpowiedniego na letnią porę.
Na rynku już można kupić dynie. Kupiłam
piękny kawałek dyni i postanowiłam zrobić z niej roladki. Jeszcze tego nie
robiłam ale uważam, że roladki i sałata
wyszły wyśmienicie.
Xo, Lilka
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
ćwiartka dyni
200 g koziego sera
½ szklanki startego parmezanu
1 jajko
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
cząber
oliwa
4 szklanki rukoli
sól i pieprz
4 łyżki oliwy
oliwki
pestki dyni
ocet balsamico
olej z pestek dyni
Wykonanie:
Dynię
kroimy na mandolinie na cienkie plastry. Kozi ser mieszamy z parmezanem i
jajkiem, doprawiamy pieprzem i solą. Plaster dyni smarujemy serem i zwijamy.
Układamy
roladki w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą.
Dodajemy 2 ząbki czosnku i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na
talerzu układamy liście sałaty. Na środku umieszczamy po 4-5 roladek z dyni. Całość
posypujemy oliwkami i pestkami dyni. Całość polewamy balsamico, oliwą i olejem
z pestek dyni.