Przedstawiam jedną z najlepszych
letnich sałatek brzoskwienie pieczone w szynce. Brzoskwinie kroję na ćwiartki, nadziewam je mozzarellą i piekę
(grilluję) owinięte szynką parmeńską.
Podałam je z rukolą i sałatą lollo
rossa z sosem jogurtowo-tymiankowym, ze słodkim octem z wina lodowego. Bardzo dobrze do tego sosu będzie pasować ocet malinowy.
Jest to bardzo elegancka i odświętna sałatka,
warto ją mieć w swoim repertuarze. Polecam.
Xo, Lilka
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
4 brzoskwinie
1 mozzarella
16 plastrów szynki delikatnej lub szwarcwaldzkiej
4 szklanki listków rukoli i sałaty lollo rosa
sól i pieprz
4 łyżki oliwy
4 łyżki jogurtu
2 łyżki octu malinowego lub innego owocowego
listki tymianku
sól i pieprz
Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy na ćwiartki. Mozzarellę
kroimy na 16 kawalków. Na blacie kładziemy plaster szynki, na jednym końcu kładziemy
ćwiartkę brzoskwini, na brzoskwini umieszczamy mozzarellę. Całość doprawiamy
pieprzem i małą ilością soli. Brzoskwinie zawijamy w szynkę i układamy na
blasze. Czynność powtarzamy z wszystkimi brzoskwiniami.
Pieczemy brzoskwinie w piekarniku przez 30
minut, aż szynka będzie zrumieniona.
W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy
wszystkie składniki bardzo dokładnie.
Sałatę i rukolę rozkładamy na talerzach. Na
wierzchu układamy po 4 kawałki pieczonych brzoskwiń. Całość
skrapiamy sosem. Możemy po wierzchu rozrzucić małe listki rukoli.