sałatka z brzoskwiń pieczonych w szynce - salad with peaches baked in ham


Przedstawiam jedną z najlepszych letnich sałatek brzoskwienie pieczone w szynce. Brzoskwinie kroję na ćwiartki, nadziewam je mozzarellą i piekę (grilluję) owinięte szynką parmeńską.

Podałam je z rukolą i sałatą lollo rossa z sosem jogurtowo-tymiankowym, ze słodkim octem z wina lodowego. Bardzo  dobrze do tego sosu będzie pasować ocet malinowy.

Jest to bardzo elegancka i odświętna sałatka, warto ją mieć w swoim repertuarze. Polecam.

Xo, Lilka


 



Proporcja na 4 osoby


Składniki:

4 brzoskwinie
1 mozzarella
16 plastrów szynki delikatnej lub szwarcwaldzkiej
4 szklanki listków rukoli i sałaty lollo rosa
sól i pieprz

4 łyżki oliwy
4 łyżki jogurtu
2 łyżki octu malinowego lub innego owocowego
listki tymianku
sól i pieprz

Wykonanie:

Brzoskwinie kroimy na ćwiartki. Mozzarellę kroimy na 16 kawalków. Na blacie kładziemy plaster szynki, na jednym końcu kładziemy ćwiartkę brzoskwini, na brzoskwini umieszczamy mozzarellę. Całość doprawiamy pieprzem i małą ilością soli. Brzoskwinie zawijamy w szynkę i układamy na blasze. Czynność powtarzamy z wszystkimi brzoskwiniami.

Pieczemy brzoskwinie w piekarniku przez 30 minut, aż szynka będzie zrumieniona.

W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki bardzo dokładnie.

Sałatę i rukolę rozkładamy na talerzach. Na wierzchu układamy po 4 kawałki pieczonych brzoskwiń. Całość skrapiamy sosem. Możemy po wierzchu rozrzucić małe listki rukoli.