Wybierałam się do Kasi. Zapytała: ‘masz
może jeszcze te ciastka owsiane?’ ‘Żarty, oczywiście, że już ich nie ma. Zrobię
dla Ciebie następną partię’.
No i zrobiłam, przygotowanie ich do
pieczenia zajmuje 10 minut, tyle co wrzucić wszystko do miski i wymieszać. Upieczenie
zajmuje tez 15-20 minut. Czyli są to ciastka błyskawiczne.
Nie lubię się powtarzać więc zmodyfikowałam
wersję tych ciasteczek. Tym razem zrobiłam je z cytryną i żurawiną. Nawet może i lepsze.
Możemy podać te ciastka na śniadanie (zamiast muesli) do sałatki owocowej z jogurtem naturalnym i miodem.
Xo, Lilka
Na ok. 24 ciastka
Składniki:
1
szklanka płatków owsianych
½
szklanki otrębów owsianych
1
szklanka mąki orkiszowej
szczypta
soli
1
łyżeczka sody
skórka i
sok z jednej cytryny
½
szklanki syropu z agawy
½
szklanki oleju
½ szklanki
żurawin
Wykonanie:
W misce mieszamy
płatki owsiane, otręby, mąkę orkiszową, sól i sodę. Następnie dodajemy do tego żurawiny.
Na koniec dodajemy do suchych składników syrop z agawy wymieszany z olejem, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy
wszystko dokładnie.
Przekładamy masę do foremek na mufiny na
wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.