ciastka owsiane z cytryną i żurawiną - oatmeal cookies with lemon and cranberry

Wybierałam się do Kasi. Zapytała: ‘masz może jeszcze te ciastka owsiane?’ ‘Żarty, oczywiście, że już ich nie ma. Zrobię dla Ciebie następną partię’.

No i zrobiłam, przygotowanie ich do pieczenia zajmuje 10 minut, tyle co wrzucić wszystko do miski i wymieszać. Upieczenie zajmuje tez 15-20 minut. Czyli są to ciastka błyskawiczne.

Nie lubię się powtarzać więc zmodyfikowałam wersję tych ciasteczek. Tym razem zrobiłam je z cytryną i żurawiną. Nawet może i lepsze.

Możemy podać te ciastka na śniadanie (zamiast muesli) do sałatki owocowej z jogurtem naturalnym i miodem.

Xo, Lilka



Na  ok. 24 ciastka
Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki otrębów owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej
szczypta soli
1 łyżeczka sody
skórka i sok z jednej cytryny
½ szklanki syropu z agawy
½ szklanki oleju
½ szklanki żurawin

Wykonanie:

W misce mieszamy płatki owsiane, otręby, mąkę orkiszową, sól i sodę. Następnie dodajemy do tego żurawiny. Na koniec dodajemy do suchych składników syrop z agawy wymieszany z  olejem, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy wszystko dokładnie.

Przekładamy masę do foremek na mufiny na wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.