Sałatka owocowa jest latem doskonałą opcją czy to na śniadanie czy na deser. Lekka, soczysta i orzeźwiająca.
Wykorzystałam do niej owoce jagodowe,
które mi zostały po przygotowaniu napoleonek. Wymieszałam w równych częściach
truskawki, maliny, jagody, porzeczki i brzoskwinie.
Doprawiłam je bardzo
aromatyczną skórką z limetki i sokiem. Dla pięknego koloru i połysku dodałam sos
morelowy, który dodatkowo zagęścił sałatkę.
Przyozdobiłam ją wafelkiem migdałowym,
a na śniadanie można podać ją z naleśnikami, pancake'ami lub goframi i jogurtem naturalnym.
Xo, Lilka
Na ok. 6 porcji
Składniki:
owoce
po jednej
szklance:
czarnych jagód
malin
truskawek
pokrojonych
porzeczki
czarnej
porzeczki
brzoskwiń
sok i
skórka z limonki
cukier
puder
sos
morelowy
wafelki
listki
mięty
Wykonanie:
Mieszamy wszystkie owoce
w dużej misce, dodajemy skórkę startą i sok z limonki. Dodajemy cukier puder i sos
morelowy. Wszystko mieszamy delikatnie aby nie rozetrzeć owoców.
Nakładamy owoce do
miseczek lub pucharków i przyozdabiamy wafelkiem i listkiem mięty.