grzanki w mozzarellą - mozzarella in carrozza - mozzarella tartine


Grzanka w południowo-włoskim stylu, bardzo proste jedzenie. Zabawna nazwa 'mozzarella in carrozza' oznacza mozzarella w powozie, a powozem w tym przypadku jest chleb. 

Jest to bardzo proste danie, tylko chleb i kremowa mozzarella. Dla podkreślenia smaku mozzarelli dodajemy filety z anchois i oregano.

Najlepsza do tego byłaby mozzarella z mleka bawolego o niezwykłym smaku, którą zajadaliśmy się podczas wakacji w okolicach Neapolu. Ale mozzarella z mleka krowiego jest równie dobra. 

Xo, Lilka







Proporcje na 4 osoby

Składniki:

4 kromki wiejskiego chleba, prostokątne
2 mozzarelle
4 filety z sardeli
oregano
sól i pieprz
oliwa

Wykonanie:

Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki. Chleb rozkładamy na blacie i na chlebie układamy mozzarellę. Na mozzarelli umieszczamy rozgniecione filety z sardeli i posypujemy wszystko oregano. Całość pieprzymy i delikatnie doprawiamy solą.

Przykrywamy drugą kromką chleba, przyciskamy i przekrajamy chleb na pół.

Grillujemy na grillu lub patelni grillowej z dwóch stron aż na chlebie pojawią się ślady z rusztu a ser pomiędzy kromkami będzie stopiony.

Przekrajamy chleb na ukos i podajemy do zupy lub z sałatą.