Grzanka w
południowo-włoskim stylu, bardzo proste jedzenie. Zabawna nazwa 'mozzarella in carrozza' oznacza mozzarella w powozie, a powozem w tym przypadku jest chleb.
Jest to bardzo proste danie,
tylko chleb i kremowa mozzarella. Dla podkreślenia smaku mozzarelli dodajemy
filety z anchois i oregano.
Najlepsza
do tego byłaby mozzarella z mleka bawolego o niezwykłym smaku, którą
zajadaliśmy się podczas wakacji w okolicach Neapolu. Ale mozzarella z mleka
krowiego jest równie dobra.
Proporcje na 4 osoby
Składniki:
4 kromki wiejskiego chleba, prostokątne
2 mozzarelle
4 filety z sardeli
oregano
sól i pieprz
oliwa
Wykonanie:
Mozzarellę kroimy na
cienkie plasterki. Chleb rozkładamy na blacie i na chlebie układamy mozzarellę.
Na mozzarelli umieszczamy rozgniecione filety z sardeli i posypujemy wszystko
oregano. Całość pieprzymy i delikatnie doprawiamy solą.
Przykrywamy drugą kromką chleba,
przyciskamy i przekrajamy chleb na pół.
Grillujemy na grillu lub
patelni grillowej z dwóch stron aż na chlebie pojawią się ślady z rusztu a ser
pomiędzy kromkami będzie stopiony.
Przekrajamy chleb na ukos
i podajemy do zupy lub z sałatą.