Imponujący deser na lato. Aż trudno uwierzyć jak prosty do zrobienia. Wszystko przygotowujemy wcześniej i na ostatnią chwilę tylko składamy.
Wafelki możemy upiec rano, wykrajamy z
nich koła i po ostudzeniu przechowujemy w szczelnym pudełku aby były chrupiące.
Nie ma tu nic skomplikowanego a jest
to doskonały sposób na wyeksponowanie obfitości owoców jagodowych.
Xo, Lilka
Na ok. 4 porcje
Składniki:
tiulki migdałowe
¾ szklanki
cukru pudru
½ szklanki
masła
1/3
szklanki stopionego masła
½ szklanki
płatków migdałowych
szczypta soli
krem z
mascarpone
1 pudełko
mascarpone lub ricotty
1 łyżka
miodu
wanilia
naturalna
owoce
czarne jagody
maliny
truskawki
porzeczka
czarna
porzeczka
do
dekoracji cukier puder
listki
mięty
Wykonanie:
W
małym rondelku topimy masło. W misce mieszamy cukier puder, mąkę, sól i płatki
migdałów. Dodajemy stopione masło i mieszamy dokładnie.
Ciasto
rozsmarowujemy cienko na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez 10-15
minut aż się zazłoci.
Po
wyjęciu ciasta z piekarnika wykrawamy okrągłą, ostrą foremką do ciastek koła – musimy mieć 12
wafelków. Odstawiamy do ostudzenia. W miarę stygnięcia ciasto stwardnieje.
Mieszamy
mascarpone z miodem i pastą waniliową lub ziarnami z laski wanilii.
Owoce
myjemy i osuszamy. Truskawki przekrajamy na pół.
składanie
Na spód
talerza wykładamy łyżkę serka, rozsmarowujemy. Na to kładziemy wafelek.
Obkładamy wafelek truskawkami i kładziemy łyżeczkę serka, przykrywamy go
kolejnym wafelkiem, na którym kładziemy maliny i łyżeczkę serka, przykrywamy
kolejnym wafelkiem. Na wierzchu umieszczamy trochę kremu, jagody i porzeczki.
Talerze
dekorujemy owocami i listkami mięty. Wszystko posypujemy cukrem pudrem.