napoleonka z wafelków migdałowych z owocami jagodowymi - almond tuile napoleons with summer berries


Imponujący deser na lato. Aż trudno uwierzyć jak prosty do zrobienia. Wszystko przygotowujemy wcześniej i na ostatnią chwilę tylko składamy.

Wafelki możemy upiec rano, wykrajamy z nich koła i po ostudzeniu przechowujemy w szczelnym pudełku aby były chrupiące.

Nie ma tu nic skomplikowanego a jest to doskonały sposób na wyeksponowanie obfitości owoców jagodowych.

Xo, Lilka


Na  ok. 4 porcje
Składniki:

tiulki migdałowe
¾ szklanki cukru pudru
½ szklanki masła
1/3 szklanki stopionego masła
½ szklanki płatków migdałowych
szczypta soli

krem z mascarpone
1 pudełko mascarpone lub ricotty
1 łyżka miodu  
wanilia naturalna

owoce
czarne jagody
maliny
truskawki
porzeczka
czarna porzeczka

do dekoracji cukier puder
listki mięty

Wykonanie:

W małym rondelku topimy masło. W misce mieszamy cukier puder, mąkę, sól i płatki migdałów. Dodajemy stopione masło i mieszamy dokładnie.

Ciasto rozsmarowujemy cienko na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 180  stopni przez 10-15 minut aż się zazłoci.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika wykrawamy okrągłą, ostrą  foremką do ciastek koła – musimy mieć 12 wafelków. Odstawiamy do ostudzenia. W miarę stygnięcia ciasto stwardnieje.

Mieszamy mascarpone z miodem i pastą waniliową lub ziarnami z laski wanilii.

Owoce myjemy i osuszamy. Truskawki przekrajamy na pół.

składanie

Na spód talerza wykładamy łyżkę serka, rozsmarowujemy. Na to kładziemy wafelek. Obkładamy wafelek truskawkami i kładziemy łyżeczkę serka, przykrywamy go kolejnym wafelkiem, na którym kładziemy maliny i łyżeczkę serka, przykrywamy kolejnym wafelkiem. Na wierzchu umieszczamy trochę kremu, jagody i porzeczki.

Talerze dekorujemy owocami i listkami mięty. Wszystko posypujemy cukrem pudrem.