melba deser z brzoskwiń i malin - melba of peaches and raspberries


Melba to klasyczny deser z waniliowych lodów i brzoskwiń gotowanych w syropie waniliowym polane sosem malinowym. Został  stworzony około roku 1893 przez Augusta Escoffiera dla śpiewaczki Nelly Melby.

W moim Escoffierze o tym deserze znajdziemy tylko dwa  zdania. Ugotuj brzoskwinie w syropie waniliowym. Ułóż je w naczyniu na lodach waniliowych i polej malinowym puree. Proste, prawda?

Moją melbę zrobiłam na bazie brzoskwiń pieczonych z wanilią. Podałam je z jogurtem naturalnym doprawionym ziarnkami wanilii i miodem malinowym oraz malinami i sorbetem malinowym.

Deser prosty a bardzo efektowny i pyszny.

Xo, Lilka






Proporcja na 1 osobę
Składniki:

½ kubka jogurtu naturalnego wymieszanego z 1 łyżeczki miodu i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 połówki brzoskwini  
garść  malin
1 łyżka sorbetu malinowego


Wykonanie:

 Jogurt mieszamy z miodem i wanilią. Na dno miski wykładamy 4 łyżki jogurtu, na tym układamy brzoskwinie. Całość posypujemy świeżymi malinami i pokrapiamy sorbetem malinowym lub sosem malinowym.