Melba to klasyczny deser z waniliowych lodów i brzoskwiń gotowanych w
syropie waniliowym polane sosem malinowym. Został stworzony około roku 1893 przez Augusta Escoffiera dla śpiewaczki Nelly
Melby.
W moim Escoffierze o
tym deserze znajdziemy tylko dwa zdania.
Ugotuj brzoskwinie w syropie waniliowym. Ułóż je w naczyniu na lodach
waniliowych i polej malinowym puree. Proste, prawda?
Moją melbę zrobiłam
na bazie brzoskwiń pieczonych z wanilią. Podałam je z jogurtem naturalnym doprawionym ziarnkami
wanilii i miodem malinowym oraz malinami i sorbetem malinowym.
Deser prosty a bardzo
efektowny i pyszny.
Xo, Lilka
Proporcja na 1 osobę
|
Składniki:
½ kubka jogurtu naturalnego
wymieszanego z 1 łyżeczki miodu i ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 połówki brzoskwini
garść
malin
1 łyżka sorbetu
malinowego
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z miodem i wanilią. Na
dno miski wykładamy 4 łyżki jogurtu, na tym układamy brzoskwinie. Całość
posypujemy świeżymi malinami i pokrapiamy sorbetem malinowym lub sosem
malinowym.
|