brzoskwinie pieczone z wanilią - peaches roasted with vanilla


Wspaniały i prosty deser z brzoskwiń. Doskonały, szczególnie kiedy brzoskwinie nie są w pełni dojrzałe. Szybki deser, kiedy musimy coś podać a nie mamy czasu na pieczenie ciasta.

Pieczenie brzoskwiń w odrobinie cukru z masłem i wanilią bardzo koncentruje ich smak.

Podajemy z lodami waniliowymi i kruchymi ciastkami lub jako element deseru melba.

Xo, Lilka

 
 
 

Proporcja na 4 osoby

Składniki:

12 brzoskwiń
1 laska wanilii
2 łyżki cukru demerara
2 łyżki masła

Wykonanie:

Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół  i usuwamy pestkę. Układamy brzoskwinie w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy je cukrem i ziarnami wanilii wyskrobanymi  z laski wanilii rozciętej na pół. Na każdej połówce układamy małą cząstkę masła.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.