Wspaniały i prosty deser z
brzoskwiń. Doskonały, szczególnie kiedy brzoskwinie nie są w pełni dojrzałe.
Szybki deser, kiedy musimy coś podać a nie mamy czasu na pieczenie ciasta.
Pieczenie brzoskwiń w
odrobinie cukru z masłem i wanilią bardzo koncentruje ich smak.
Podajemy z lodami
waniliowymi i kruchymi ciastkami lub jako element deseru melba.
Xo, Lilka
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
|
12
brzoskwiń
|
1
laska wanilii
|
2
łyżki cukru demerara
2
łyżki masła
|
Wykonanie:
Brzoskwinie
myjemy, przecinamy na pół i usuwamy
pestkę. Układamy brzoskwinie w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy je cukrem i
ziarnami wanilii wyskrobanymi z laski
wanilii rozciętej na pół. Na każdej połówce układamy małą cząstkę masła.
Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
|