Ciastka owsiane to samo zdrowie. Cóż więcej tutaj dodać? Są to najlepsze ciastka jakie można zrobić. Zawierają tylko roślinne składniki więc są polecane szczególnie dla wegan.
Ostatnio pewna kobieta powiedziała mi, że
chciałaby móc zjeść ciasto, a że jest weganką i nie je jajek to ma z tym problem. A w tych ciastkach znajdziemy tylko zboża, olej i syrop klonowy.
Przepis na te ciasta zaczerpnęłam z książki Gwyneth Paltrow 'my father's daughter'. Piekę te ciasteczka w foremkach do
mufinek, dzięki temu mają zwarty, jednolity wygląd.
Xo, Lilka
Składniki:
1
szklanka płatków owsianych
½
szklanki otrębów owsianych
1
szklanka mąki orkiszowej razowej
szczypta
soli
1
łyżeczka sody
1
łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki syropu z agawy
½
szklanki oleju arganowego
½ szklanki
rodzynek
½
szklanki orzechów włoskich posiekanych (opcjonalnie)
Wykonanie:
W misce mieszamy
płatki owsiane, otręby, mąkę orkiszową, sól, sodę i cynamon. A następnie
dodajemy do tego rodzynki i orzechy włoskie. Na koniec dodajemy do suchych
składników: syrop klonowy, syrop z agawy oraz olej i mieszamy wszystko dokładnie.
Przekładamy masę do foremek na mufiny na
wysokość 1,5 cm. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.